Demanen presó per a dos regidors socialistes per haver demanat a hotelers que no allotgessin policies espanyols de l’1-O

  • L'octubre de 2017 dos regidors i el cap de la policia local de Pineda de Mar van demanar a hotelers que no allotgessin policies que havien participat en la repressió del referèndum

VilaWeb
ACN
19.10.2020 - 12:10
Actualització: 19.10.2020 - 13:05

La Fiscalia de Delictes d’Odi ha demanat tres anys de presó per a dos regidors socialistes de Pineda de Mar, juntament amb el cap de la policia local, per haver demanat a un hoteler de la població que expulsés del seu establiment policies espanyols antiavalots allotjats durant el setembre i l’octubre del 2017, fet que la fiscalia considera una coacció. Els acusats són l’ex-primera tinent de batlle i ex-regidora de Promoció Econòmica, Carme Aragonés; l’ex-segon tinent de batlle i ara tercer tinent, Jordi Masnou, i el cap de la policia local, C.S.M.. El ministeri públic els acusa de coaccions amb l’agreujant de prevalença de càrrec públic, i els demana tres anys de presó i d’inhabilitació per a càrrec públic.

Segons el fiscal, Miguel Ángel Aguilar, els 500 policies allotjats al Checkin Pineda i al Checkin Mont Palau tenien contractada l’estada fins al 5 d’octubre. El 2 d’octubre hi hagué una multitudinària manifestació davant els hotels per condemnar l’actuació policíaca del Primer d’Octubre. Atesa la situació de tensió que es va viure, cap a les 21.00, els regidors i el cap de la policia local, de paisà però que es va identificar, van anar al Checkin Mont Palau ‘sense cita programada i fora de l’agenda oficial, […] de comú acord, amb el ferm propòsit de comminar la direcció de la cadena hotelera, per, valent-se de l’autoritat que representaven, aconseguir l’expulsió’ dels agents.

‘Amb suport intimidatori’, diu la fiscalia, van demanar de parlar amb el director de l’hotel i li van ‘exigir’ de tancar l’hotel i ‘desallotjar’ els policies. El director va trucar al gerent de la cadena i la tinent batlle li va reiterar, per telèfon, la petició. El gerent s’hi va negar al·legant que els agents no havien causat cap problema i aleshores Aragonès va passar el telèfon a Masnou que, com a responsable d’Urbanisme, va ‘advertir expressament, amb to desafiador i atemoridor’ el gerent que fes fora ‘aquells clients tant sí com no’. El fiscal assegura que el regidor va escridassar al gerent dient-li que allà manava ell i ‘si ell deia blanc, era blanc’. Segons el relat que fa la fiscalia, com que el gerent mantenia la negativa, el regidor ‘va incrementar la seva inadmissible pressió, advertint-lo de manera desafiadora que si no feia fora els policies li tancaria l’hotel l’endemà i estaria tancat cinc anys’.

El gerent li va respondre al regidor que no podia fer això i que abans havia de parlar amb un comissari de policia de Madrid. Masnou li hauria respost que a ell li era ‘igual’ amb qui parlés, ja que era el tinent batlle qui ‘manava’ i que ‘faria tot el que hagués de fer per tancar els hotels’.

La comitiva municipal va marxar de l’hotel i el gerent de la cadena, amb el ‘temor a possibles i creïbles represàlies’, va redactar una carta on deia que ‘a causa d’una reunió mantinguda amb responsables de l’Ajuntament de Pineda’ es veien ‘obligats’ i ‘sota amenaça de tancar els hotels durant cinc anys’, a desallotjar el contingent policial el 3 d’octubre a les 4 de la tarda. La carta la va enviar al director dels dos hotels, que ho va comunicar verbalment i per escrit als responsables policials allotjats a l’hotel Mont Palau. El director va enviar la mateixa carta al recepcionista de l’altre hotel, el Checkin Pineda, que també ho va comunicar a l’inspector de policia a càrrec del contingent d’aquell establiment.

Poc després, aquella mateixa matinada, Aragonès va explicar en directe a La Sexta TV: ‘No hem necessitat cap mesura de força, pensem que el diàleg és el millor i així hem arribat a un acord’. Si els hotels no haguessin accedit a fer fora els policies, Aragonès va dir que el consistori hauria mirat què fer amb els advocats i tècnics de l’Ajuntament.

A primera hora del matí de l’endemà, Aragonès i la tinent batlle de comunicació, Sílvia Biosca, estaven ‘preocupades’ perquè la carta del gerent dels hotels havia arribat a la premsa. Per això van anar a l’hotel Mont Palau per demanar una reunió urgent a l’ajuntament amb la direcció dels hotels per fer un comunicat conjunt. La reunió es va fer a les 11 del matí, i hi van assistir el director de qualitat i expansió i el director financer de la cadena. Les tinentes batllesses, els van ‘exigir’ que signessin un document ‘confeccionat falsament’ per part de Biosca ‘seguint les instruccions’ d’Aragonès, on constava un ‘suposat comunicat de premsa conjunt’ entre el consistori i la cadena hotelera.

El comunicat per enviar a la premsa ‘senyalava amb manifest menyspreu a la veritat, que la direcció dels establiments conjuntament amb el govern municipal han plantejat la possibilitat d’avançar la sortida del personal allotjat per raons de seguretat i amb la finalitat de garantir la convivència al municipi’. A més, afegia que ‘concretament ahir, en una reunió amb el govern municipal i la cadena hotelera, es va acordar de mutu acord que la sortida es produiria en el transcurs del dia d’avui’ i que ‘en cap cas hi ha hagut cap mesura de pressió a l’hora de prendre aquesta decisió i desmentim que l’Ajuntament hagi amenaçat l’establiment hoteler amb el seu tancament’.

Els dos representants dels hotels van negar-se a signar el document perquè deien que no era veritat, però el comunicat es va distribuir igualment entre els periodistes. Segons el fiscal, la transcendència pública d’aquest document suposa un ‘desprestigi’ i ‘descrèdit’ per la cadena hotelera davant de ‘possibles clients de tot Espanya’ per ‘l’aparent imatge transmesa de tracte discriminatori comès per motius d’origen nacional dels seus clients, en aquest cas, policies’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any