Famílies de refugiats alerten que al maig hauran de deixar la Casa Bloc de Barcelona on viuen actualment, perquè han rebut un ultimàtum, i que hauran traslladar-se a un hostal si no poden llogar cap pis. En una carta signada per diverses persones afectades, avisen que la situació és molt greu perquè, si bé s’han esforçat a trobar un lloguer d’acord amb les seves possibilitats econòmiques, els preus són molt alts  i asseguren que no tenen cap aval del govern espanyol ni de les ONG. Per ells, anar a un hostal significaria ‘un pas enrere’.

Per això demanen una reunió amb el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, per a obtenir solucions. Fonts d’Afers Socials han apuntat a l’ACN que són refugiats que es troben a l’empara del programa estatal i que han de passar a la segona fase. També asseguren que ningú no es quedarà al carrer, un missatge de tranquil·litat que comparteix la Creu Roja.

En una carta adreçada a Amorós, als responsables de Ciutat Refugi i a la població en general, els afectats per aquesta situació avisen que viure en un hostal significaria un encariment de les condicions de vida perquè no hi tindrien cuina pròpia, una greu dificultat per a les famílies amb fills en edat escolar i un important retrocés en la lluita per integrar-se socialment.

Segons aquestes famílies, no és la primera vegada que es troben en aquesta situació d’angoixa. Diuen que ja havien rebut aquesta amenaça, que sempre és d’origen i causa desconeguts, sempre per via oral i sempre fent-los signar papers difícils d’entendre.

Els signants de la carta demanen a les administracions catalanes, com a responsables de l’acollida a Catalunya, que trobin solucions i que si realment Barcelona és casa seva, que no se sentin ‘expulsats al carrer’. Per això tenen previst de presentar-se a la Secretaria d’Igualtat per demanar una reunió urgent amb Amorós.

Per una altra banda, fonts d’Afers Socials expliquen a l’ACN que trobaran una solució per a tots els casos. Asseguren que les entitats els cerquen pis i que la Generalitat ha ofert alguna solució. Ara, admeten que molt probablement una part de la solució serà sortir de Barcelona, on l’accés a l’habitatge sigui més barat.

Aquestes mateixes fonts critiquen que el programa estatal per als refugiats té molt mal resolt l’accés a l’habitatge i que se n’han queixat manta vegades a l’estat espanyol, al qual han presentat propostes concretes. Per això el departament exigeix al govern espanyol que no es llevi la responsabilitat de la situació d’aquestes persones.

El responsable de l’àrea de refugiats de Creu Roja, Òscar Barbero, també lamenta que quan s’acaba la primera fase del programa estatal els refugiats no tinguin prou eines per a passar a la segona. Ara, la Creu Roja assegura que no deixarà ningú a l’estacada, que la segon fase va acompanyada d’un sistema d’ajudes per a pagar el lloguer –poden ser uns 800 euros per a una família de cinc membres– i que les entitats s’encarreguen de la mediació per a facilitar els contractes.

A la Casa Bloc, hi viuen unes 140 persones i sembla que una tercera part es troben en aquesta situació d’haver esgotat els sis mesos de la primera fase del programa estatal i les pròrrogues.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb