La Unió Europea es proposa de reduir d’un 30% el consum d’energia provinent del carbó abans de l’any 2030. Ahir a Brussel·les es va anunciar un nou conjunt de mesures per a promoure l’energia neta. El pla consta de mil pàgines i, segons el diari britànic The Guardian, té per objectiu complir els compromisos climàtics de la cimera de París de l’any passat, com ara reduir el consum elèctric a la llar, fomentar les energies renovables i limitar l’ús de les insostenibles (com el carbó o el petroli).

En concret, la Comissió Europea estableix tres objectius fonamentals per al 2030: reduir d’un 40% les emissions de gasos d’efecte hivernacle (en relació amb els nivells de l’any 1990), aconseguir una quota del 27% d’energies renovables i arribar a un 27% de millora de l’eficiència energètica.

El comissari europeu del clima, l’espanyol Miguel Arias Cañete, explicava ahir en una conferència de premsa que l’eix central d’aquestes mesures és millorar l’eficiència energètica per reduir les importacions d’energia, però també crear ocupació i reduir les emissions de diòxid de carboni. ‘Europa es troba a la frontera d’una revolució cap a l’energia neta’, va dir. I va fer una crida perquè tots els estats treballessin conjuntament.

Segons la UE, per a atènyer aquests objectius s’ha de garantir una energia assequible per a tots els consumidors, augmentar la seguretat del subministrament energètic a tota la Unió, reduir la dependència d’importacions energètiques de l’exterior (per exemple, de Rússia) i afavorir el creixement econòmic i la creació d’ocupació. Alhora, una economia poc basada en el carbó aportaria beneficis per a la salut i el medi i contribuiria a frenar el canvi climàtic.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]