MADRID, 17 (EUROPA PRESS)

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha confirmat aquest dimarts una altra mort a causa de l’Ebola a la República Democràtica del Congo (RDC), que ha elevant a tres el nombre de morts a causa del virus al país.

“Estem fent tots els esforços per contenir el brot. A més d’aquest nou cas no n’hem vist cap altre, i encara que moltes persones han estat en contacte amb els pacients i és possible que emmalalteixin, crec que hem aconseguit controlar la situació”, ha dit el portaveu de l’organisme, Christian Lindmeier.

Fins ara se n’han detectat 20 casos sospitosos al país, tots ells a Likati, una zona situada prop de la frontera amb la República Centreafricana (RCA).

Aquest dilluns, l’OMS va assegurar estar preparada “per facilitar el lideratge i l’experiència tècnica requerida per donar una resposta coordinada i efectiva al brot d’Ebola a la RDC”.

L’organització ha reclamat “una ferma col·laboració intersectorial i el suport dels actors globals” per “posar fi ràpidament al brot d’Ebola”, i ha destacat la importància d’una resposta “ràpida i extensa” per evitar una propagació més gran i mitigar les conseqüències del brot del virus al país africà.

L’OMS ha alertat que “el retard a l’hora de detectar i confirmar aquest brot podria voler dir que el virus s’ha estès en les comunitats locals”, si bé ha dit que el fet que es trobi localitzat a una zona remota podria impedir-ne la transmissió.

D’altra banda, un portaveu de l’organisme ha assenyalat que els experts de l’OMS encara no han decidit si fer servir les noves vacunes desenvolupades, si bé s’estan fent els preparatius per si de cas, segons ha informat l’agència britànica de notícies Reuters.

Aquest dilluns, el portaveu de Cooperació Internacional i Desenvolupament de l’Executiu comunitari, Carlos Martín Ruíz de Gordejuela, va assenyalar que la Comissió Europea s’està preparant ja per mobilitzar experts epidemiològics europeus en cas que fossin necessaris per intervenir sobre el terreny.

“Després de la declaració del nou brot d’Ebola al nord-est de la República Democràtica del Congo, la Comissió Europea està plenament compromesa a donar tot el suport necessari”, va dir.

La RDC –antic Zaire–, el país on es va detectar per primer cop el virus, va registrar el 2014 un brot local de còlera amb desenes de casos que van coincidir en el temps amb un altre que es va encadenar especialment a tres països de l’Àfrica Occidental.

Libèria, Guinea i Sierra Leone van registrar un total d’11.300 víctimes mortals per un brot d’Ebola entre el 2013 i el 2016, quan finalment es va donar per acabada l’amenaça.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb