22.05.2025 - 16:59
|
Actualització: 22.05.2025 - 17:37
El metge valencià Raúl Incertis ha tornat a Gaza, després d’haver-ne estat evacuat l’octubre del 2023, quan començà l’ofensiva israeliana. Ara treballa a l’hospital Naser, a la ciutat de Khan Yunis, al sud del territori, i descriu un panorama absolutament devastat. “És com si hi hagués caigut una bomba atòmica”, diu en declaracions a l’agència Efe.
La situació a Khan Yunis, una de les zones més castigades, és crítica. Els ferits hi arriben sense parar. “Normalment, la quantitat ja és elevada, perquè els bombardaments són continus al voltant de Khan Yunis i a Rafah, però aquests darrers vuit dies ha augmentat molt. A vegades n’arriben vint o vint-i-cinc de cop”, explica.
Hospitals atacats i sense recursos
Segons Incertis, l’hospital ha estat atacat tres vegades en dos mesos. “Fa dues setmanes, un dron va llançar un míssil en una habitació del tercer pis per matar un periodista, Hassan Aslih. Per matar-lo a ell, va matar dos pacients més i en va ferir nou”, recorda. El Comitè per a la Protecció de Periodistes estima que més de dos-cents periodistes han estat assassinats a Gaza.
La manca de recursos sanitaris és alarmant. “Reutilitzem xeringues. Falten mans. Hi ha molt poca esperança”, diu. Avui, per primera vegada en gairebé tres mesos, ha entrat una mica d’ajuda sanitària a Gaza, segons que ha informat el Comitè Internacional de la Creu Roja. Aquest matí, s’han lliurat medicaments i material mèdic a l’hospital de campanya de Rafah per reomplir les existències, gairebé esgotades a tot l’enclavament.

El blocatge israelià ha afectat tots els àmbits de la vida. “No hi ha electricitat i hi ha molt poca aigua. Els preus dels aliments són desorbitats”, diu el Incertis. Al quiròfan, com que escassegen anestèsics com el fentanil i la ketamina, només fan servir mitja dosi i reutilitzen la xeringa amb el pacient següent. Això incrementa molt el risc d’infecció. A més, operen gairebé sense cap calmant: “Fem operacions amb l’abdomen obert, amputacions… i la majoria dels pacients només reben ibuprofèn intravenós. El pacient no se n’adona, però sofreix molt de dolor.”
Els infants són els qui més colpeix de veure, segons que diu: “Els qui tenen sort i arriben conscients a l’hospital estan molt espantats. Els acaben de treure d’un edifici ensorrat per una bomba. Són plens de pols, tenen ferides al cos i es veuen amb la mirada perduda, tremolant.” La desnutrició afecta pràcticament tots els pacients. “Pesen molt menys que no haurien de pesar. Fa mesos que no mengen ni proteïna animal ni vegetal, perquè en queda molt poca. Això fa que les ferides costin molt de cicatritzar.” Avui mateix, el ministre de Sanitat palestí, Maged Abu Ramadan, ha dit de Ginebra estant que en tan sols dos dies havien mort de fam, com a mínim, vint-i-nou nens i persones grans.
Un retorn per deure i indignació
Incertis, quan fou evacuat, treballava amb Metges Sense Fronteres i ja advertia que Gaza, sota blocatge israelià i egipci des del 2006, era “una gàbia inhumana”. Després del seu retorn a casa, la indignació i el sentiment de deute el van dur a tornar-hi.
Avui, gairebé tots els dos milions d’habitants de Gaza són desplaçats interns. Tots els companys d’Incertis viuen en tendes de campanya i, des de dilluns, tot Khan Yunis està sota ordre d’evacuació forçosa per part de l’exèrcit israelià. “Tots han perdut algú”, diu. “Un company ha perdut tots els fills. Un altre, que només té vint-i-cinc anys i no s’ha casat, ha perdut els pares i tots els germans en un bombardament”, afegeix.
Malgrat tot, aquest metge valencià diu que la seva feina a Gaza és un deure, encara que sigui conscient que, demà, podria ser ell qui acabés estirat damunt la mateixa taula d’operacions on avui intenta salvar vides.