El 29 de febrer és un dia molt especial perquè només apareix al calendari cada quatre anys. Aprofitant aquest caràcter singular, un grup d’acadèmics del Laboratori de Computació de la Universitat de Cambridge va llançar el 29 de febrer de 2012 un dispositiu, també singular, en què treballava des de feia temps per facilitar i esperonar la programació informàtica entre els estudiants. Naixia la primera versió del Raspberry Pi, un ordinador de programari lliure, de la mida d’una targeta de crèdit i a un preu molt ajustat (menys de quaranta dòlars) concebut per acostar la informàtica a les aules.

Tot i que les finalitats educatives continuen essent la base de la fundació que hi ha darrere el Raspberry Pi, en quatre anys aquesta potent placa base ha vist com s’eixamplava el públic interessat. Ho explica Climent Aparicio, de la comunitat Raspberry.cat: ‘Una de les gràcies d’aquest ordinador és que, més enllà de l’escola, ha entrat de ple en el món dels inventors, els “makers”, perquè s’hi poden connectar moltes coses (pantalles i teclats, targetes de memòria, sensors de tota mena…) i això fa que la nostra imaginació pugui córrer i hi puguem fer el que ens passi pel cap, en alguns casos veritables filigranes.’

En quatre anys, lògicament, Raspberry Pi també ha evolucionat en capacitats, sense abandonar el preu reduït: ‘A la placa base original, s’hi ha anat afegint més memòria RAM i se n’ha millorat el processador fins a arribar a l’última versió, la 3, que incorpora connectivitat wi-fi i Bluetooth per alliberar-nos d’USB connectats.’ I, gràcies al model Zero, llançat al novembre, també s’ha avançat en el terreny de la miniaturització: és quatre vegades més petit que no l’original i a un cost de sols cinc dòlars: ‘De fet, el Zero es va arribar a regalar en un número de la revista que publica la fundació Raspberry Pi’, s’exclama Aparicio, que el considera un dispositiu ideal per a experimentar amb la internet de les coses.

 

–Podeu escoltar el programa en format mp3.

–També a través d’algunes ràdios locals i des de la Xarxa.

–Podeu descarregar el podcast de ‘L’internauta‘ des de VilaWeb o l’iTunes.

–’L’internauta‘ també s’emet pel Punt Avui TV, cada diumenge a les tres de la tarda.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.