El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha amenaçat d’allargar la intervenció de l’autogovern català si els partits independentistes persistien amb l’estratègia d’investir Carles Puigdemont president de la Generalitat. Dos dies abans del ple de constitució del Parlament de Catalunya, Rajoy ha dit que el seu govern presentaria un recurs al Tribunal Constitucional si es feia un ple per a investir a Puigdemont des de Brussel·les.

En un acte de l’executiva del PP, ha considerat ‘impossible’ que Puigdemont pugui ser investit. Segons ell, és condició obligatòria prendre físicament possessió del càrrec. ‘No es pot prendre possessió des de Brussel·les. I si ho fa, l’article 155 continuarà en vigor. No perquè ho digui jo, sinó perquè la decisió que va prendre el senat diu que l’article 155 continua en vigor fins que el nou president prengui possessió després de les eleccions.’

Podeu consultar les declaracions ací:

Segons Rajoy, l’aplicació del 155 ha servit per imposar ‘el realisme’ a la política catalana. En aquest sentit, ha dit que diversos dirigents independentistes han renunciat a la via unilateral els darrers dies, en referència a les declaracions de Forn, Sànchez i Cuixart al Suprem.

El president espanyol ha dit que l’actuació de la Moncloa per intervenir l’autogovern era necessària. ‘Ha estat bona per Espanya, encara que no tant pel PP’, esmentant a la desfeta electoral que ha patit la formació a Catalunya.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb