El govern ha ampliat les restriccions pels brots de coronavirus 2019 a Figueres Vilafant i Sant Feliu de Llobregat. D’aquesta manera, les tres localitats s’afegeixen als tretze municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona i les comarques del Segrià i la Noguera, on ja s’apliquen mesures concretes per evitar la propagació del virus. L’executiu ha elaborat un document amb preguntes i respostes per aclarir tots els dubtes que generen les mesures.

La població està confinada?

Estrictament no hi ha confinament, però es recomana que la població no surti dels domicilis i es desplaci només per als moviments essencials: fer la compra d’aliments i més productes i serveis essencials, desplaçar-se a centres sanitaris si és necessari, anar als centres de treball quan no es pugui teletreballar, assistir persones dependents i fer gestions inajornables. Als municipis on les mesures són més restrictives per la situació epidemiològica, com és el cas de Lleida i sis municipis més del Segrià, es prohibeixen els desplaçaments no essencials.

Es pot sortir del municipi?

Sí, però es recomana de no fer-ho, i sobretot evitar de desplaçar-se a més punts del territori i establir contacte amb grups socials, perquè pot afavorir les cadenes de transmissió.

Es pot fer esport?

Sí, la normativa recull específicament l’activitat física i de lleure de manera individual i amb el grup de convivència habitual, que serà com de deu persones a tot estirar.

Quines mesures cal aplicar en l’obertura de serveis, comerços i centres comercials?

Cal garantir les distàncies de seguretat per evitar les aglomeracions tant a l’interior com als accessos, i l’ús de màscara, la higiene de mans i la resta de mesures de seguretat que s’hi apliquin. En general, es recomana la cita prèvia i el preavís per evitar concurrència en els mateixos horaris que generi aglomeracions. A més, als municipis del Segrià i la Noguera cal limitar la capacitat al 50%, tant si es tracta de serveis essencials com si no.

Poden obrir els mercats no sedentaris?

Sí, poden obrir perquè la seva activitat no està restringida, però es recomana que els ajuntaments hi reforcin els controls del compliment de les mesures de seguretat, especialment de les capacitats per evitar aglomeracions, garantint les distàncies de seguretat d’1,5 metres entre persones i de 2,5 metres quadrats de superfície per persona (es recomana de fer perímetres si és viable), la higiene de mans i l’ús de màscara. A més, per reduir la mobilitat, es recomana de prioritzar la venda de venedors i productes de proximitat.

Per què hi ha territoris on s’ha aplicat el tancament dels establiments d’hostaleria i restauració i en uns altres només la limitació de l’aforament?

Els territoris on s’aplica el tancament dels establiments d’hostaleria i restauració tenen unes dades epidemiològiques més desfavorables, que han obligat a adoptar aquesta mesura més restrictiva.

Als territoris on s’ha determinat el tancament dels establiments d’hostaleria i restauració, es pot permetre l’obertura excepcional per motius de servei essencial, com una àrea de servei a autopistes i autovies?

La normativa no preveu aquesta excepcionalitat. Sí que és viable vendre aliments i begudes per a emportar.

Es poden realitzar serveis amb contacte personal proper, com les perruqueries i més de semblants?

Només es poden fer serveis amb contacte personal proper en el cas de servei essencial, d’emergència i situació crítica. En aquests casos, la prestació s’ha de fer evitant el contacte físic amb els clients sempre que sigui possible, o limitant-lo tant com es pugui. Es poden considerar en aquests casos tots aquells que impliquin l’assistència a persones per criteri d’higiene i cura personal, incloent-hi les activitats de perruqueria, serveis terapèutics com massatgistes, osteopatia, quiropràctica i similars.

Es permeten els serveis de suport a persones amb discapacitats que impliquin contacte personal?

Sí, qualsevol servei de suport i assistència a persones amb discapacitat o dependència està permès, encara que impliqui contacte personal, i mantenint totes les mesures de seguretat.

Es permet la formació, pràctiques i similars, com ara les de conducció i autoescoles?

Està permès, però cal una neteja i desinfecció després de cada alumne, a més de mantenir una ventilació de deu minuts abans de cada canvi d’alumne. Abans d’accedir al vehicle i quan acabi la pràctica, l’alumne i l’instructor s’han de netejar les mans. És obligatori l’ús de la màscara durant la pràctica, tant per a l’alumne com per a l’instructor. Es recomana la formació telemàtica en tots els casos que sigui possible. Les proves oficials estan permeses sempre que no siguin ajornables.

Els gimnasos, poliesportius i complexos esportius, públics i privats, poden obrir amb mesures preventives?

No, la normativa especifica el tancament al públic dels gimnasos, poliesportius i complexos esportius, públics i privats.

Es poden fer esdeveniments esportius a porta tancada, sense públic?

Sí que es permeten els esdeveniments esportius sempre que siguin a porta tancada i sense públic, amb l’única assistència de les persones vinculades directament.

Poden obrir les piscines municipals i privades d’ús públic?

Es permet l’obertura de les piscines descobertes d’ús públic quan l’ajuntament en consideri necessari l’ús preventiu per als efectes de la calor sobre la població, amb registre dels assistents i la resta de mesures de seguretat indicades al pla sectorial d’esports. També en funció de les condicions de cada municipi, com ara quan l’ocupació sigui de molt baixa densitat.

Els casals d’estiu i colònies es poden continuar fent a instal·lacions esportives i piscines?

Sí, però només poden obrir per aquesta activitat, i han de tancar després, i només hi poden accedir les persones vinculades a aquestes activitats.

El tancament de les piscines afecta també les de les zones comunitàries?

El tancament no afecta les piscines comunitàries, que, en tot cas, han de complir les mesures de limitació d’aforament (2,5 metres quadrats per persona) i grups de deu persones a tot estirar de contacte habitual.

Les platges s’han de tancar o es requereixen mesures més restrictives?

La normativa no preveu el tancament permanent de les platges, però es recomana a l’ajuntament de reforçar del control del compliment de les mesures de seguretat, especialment de les capacitats per evitar aglomeracions, garantint les distàncies de seguretat entre persones i grups de persones i la resta de mesures descrites al pla sectorial de zones de bany. Així mateix, cal limitar l’assistència al grup de convivència habitual.

Quin horari cal establir per a terrasses, bars i més locals, tenint en compte que es prohibeix l’activitat d’oci nocturn?

Correspon als ajuntaments, en funció de les característiques municipals, establir un horari de tancament de terrasses, bars i més locals similars, que garanteixi que no hi ha cap activitat d’oci nocturn.

La restricció d’activitats culturals, d’espectacles públics, recreatives, esportives i d’oci nocturn, afecta també les activitats de joc (bingos, casinos i salons de joc)?

Sí, en el tancament de les activitats s’inclouen les de joc per analogia amb les altres especificades a les normes.

Per què les biblioteques i els museus sí que poden estar oberts?

Està permesa l’obertura de biblioteques i museus amb una funció preventiva respecte a persones vulnerables, especialment quant als efectes de la calor.

Està prohibida la realització de qualsevol activitat extraordinària i de caràcter temporal de tipus cultural, espectacle públic, recreativa, esportiva i d’oci nocturn?

Sí, es prohibeixen totes les activitats extraordinàries i de caràcter temporal de tipus cultural, espectacle públic, recreatiu, esportiu i d’oci nocturn.

Quines activitats es poden sotmetre a l’autorització prèvia del Comitè de Direcció del Procicat?

La norma diu que els ajuntaments poden, amb l’autorització prèvia del Comitè de Direcció del Procicat, habilitar espais adequats, incloent-hi equipaments culturals, socials, educatius i esportius, sempre respectant les mesures de protecció individual i col·lectiva (bàsicament, el compliment de la distància de seguretat interpersonal i l’ús de la màscara), amb hora concertada i registre de dades de contacte. La sol·licitud de possible excepció a les normes que estableix aquest apartat, quant a les activitats prèviament autoritzades i a les noves, s’han d’adreçar al correu del CECAT (Centre d’Emergències de Catalunya).

Quines són les característiques d’un recinte tancat segons les resolucions?

Qualsevol edifici, instal·lació i espai a l’aire lliure delimitat per tancaments, particions o diversos elements perimetrals específicament instal·lats per crear aquest espai, amb passos o portes per a accedir-hi i sortir-ne. Quant a les terrasses, es consideren un espai tancat quan té més de dues parets o tancaments laterals i sostre.

Es poden consumir aliments i begudes a les reunions i trobades a l’espai públic?

A les reunions i trobades al carrer i més espais públics, s’ha d’evitar el consum d’aliments i begudes, perquè impedeix de complir l’obligació de dur màscara. No obstant això, no s’impedeix el consum de líquids necessaris per a combatre els efectes de la calor.

Aquesta limitació a grups de deu persones afecta també l’exercici d’esdeveniments esportius i competicions esportives?

No afecta les persones vinculades directament a la competició esportiva.

Què és el grup de convivència habitual?

Fa referència al grup de convivents estrictes i les persones amb necessitats de cura del nucli familiar i nucli més estret de relacions que no viuen al mateix domicili. Pot incloure també persones cuidadores i de suport imprescindibles per a prevenir conseqüències negatives de l’aïllament social.

 

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.