Quan no és adequat “portar”?

  • “Glops de llengua”, la nova sèrie de llengua de VilaWeb · Cada dia feiner del mes d’agost, us oferim un article breu per a resoldre petits dubtes lingüístics d’una manera simple i entenedora

VilaWeb
Jordi Badia i Pujol
15.08.2023 - 21:40
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Els usos del verb portar no són iguals que els dels verbs castellans llevar i traer. Això fa que, per la pressió de la llengua dominant, moltes vegades diguem portar on hauríem de dir una altra cosa. Vegem-ne uns quants exemples:

Per a fer aquesta redacció, hi ha estat una hora

El verb estar és el verb adient en frases com aquesta, en què parlem de dedicar un temps.  Per tant, no hem de dir: “Fer aquesta redacció li ha portat una hora.” També ens serviria el verb ocupar: “Fer aquesta redacció li ha ocupat una hora.”

Sóc aquí d’ençà de les deu

L’ús del verb portar quan parlem de temps és registrat en la nova gramàtica del IEC, però, curiosament, no en el diccionari. La desaconsellem vivament, perquè no és gens genuïna. Per tant, hauríem d’evitar una frase com ara “Porto aquí d’ençà de les deu”.

Fa cinc dies que no ve

Amb un significat semblant a l’anterior, podem emprar el verb fer per evitar portar en oracions com ara “Porta cinc dies sense venir”.

Fa dotze hores que dorm

Encara parlant de temps, el verb fer també ens serveix per a evitar portar, en aquest cas amb un gerundi. Val més que no diguem, doncs, “Porta dotze hores dormint”.

Té dos anys i mig més que no pas jo

La construcció “tenir X temps més” és la que hem de fer servir quan parlem de diferència d’edat entre dues persones. No diguem, doncs, “Ens portem dos anys i mig”.

Això ja no s’estila

El verb estilar-se (o ésser moda) no l’hem de canviar per portar. Evitem, doncs, frases com ara “Això ja no es porta”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any