S’inaugura a Catalunya el primer molí eòlic comunitari del sud d’Europa

  • Un projecte que pren especial rellevància per ser comunitari.Farà estalviar entre cinc i sis mil tones de CO2 anuals que altrament es generarien en una central tèrmica

VilaWeb
Redacció
05.05.2018 - 22:00
Actualització: 06.05.2018 - 09:45

Avui s’inaugura a Pujalt (Anoia) el primer molí eòlic comunitari del sud d’Europa, impulsat per la iniciativa ‘Viure de l’aire del cel’. Amb un funcionament previst de 2.405 hores l’ any, el molí generarà 5.653 MWh anuals, equivalents al consum anual d’unes dues mil famílies. Això farà estalviar entre cinc i sis mil tones de diòxid de carboni a l’any, que altrament es generarien en una central tèrmica.

La importància d’un projecte eòlic comunitari

La instal·lació d’aquest molí eòlic pren especial rellevància pel seu caràcter comunitari i el què això significa. Els seus promotors han volgut explicar la importància que té que  l’energia sigui comunitària i sobretot visibilitzar què és possible fer-ho. Una iniciativa com aquesta que al sud d’Europa és innovador és molt habitual a la resta del continent, on fa anys que s’impulsen iniciatives d’energia renovables gestionades per la ciutadania.

Aquest projecte té el suport de quatre-centes vuitanta persones i entitats, entre les quals hi ha Som energia, que hi han aportat 2.205.658 euros dels tres milions totals que costa. En aquests moments encara és possible participar en el projecte. Aquest projecte va nàixer el 10 de març del 2009, quan es va commemorar el 25è aniversari de la inauguració pública del primer aerogenerador modern connectat a la xarxa a Catalunya. Per celebrar aquest esdeveniment, Eurosolar Catalunya (secció local d’Eurosolar‒Associació Europea de les Energies Renovables) va llançar aquesta iniciativa pionera al nostre país: ‘Viure de l’aire del cel’. Nou anys després, ja és una realitat.

L’electricitat generada no és d’ús directe dels socis, sinó que, com diuen, ‘inocula energia verda a la xarxa general i, per tant, incrementa el tant per cent que hi circula tot minvant el d’energia bruta’. El molí s’ha instal·lat a Pujalt, on segons el Servei Meteorològic de Catalunya, el vent bufa a una mitjana d’entre cinc i set metres per segon a seixanta metres d’altura. A més, la zona és pròxima a la xarxa de distribució elèctrica i hi ha accés per carretera.

Els ingressos de la venda de l’electricitat generada a l’empresa distribuïdora de la zona revertiran proporcionalment en la inversió de cada participant. L’aerogenerador tindrà una vida útil de vint-i-cinc anys i els impulsors preveuen d’obtenir una rendibilitat econòmica anual de vora un 2%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any