Puigdemont i Junqueras acorden d’encarar la negociació amb la CUP sense tocar l’IRPF

  • El govern comença a analitzar les esmenes dels anticapitalistes amb una posició col·legiada

VilaWeb
ACN
18.01.2017 - 21:03
Actualització: 19.01.2017 - 07:45

Les esmenes de la CUP al pressupost del govern ja són sobre la taula. I l’executiu català ha decidit analitzar-les amb una posició inicial comuna en el punt més delicat: la petició de pujada de l’IRPF a les rendes de més de 60.000 euros. Dimarts, després de la reunió del govern, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vice-president i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, es van reunir per establir una posició conjunta.

Tal com ha avançat l’Ara i ha pogut confirmar l’ACN, van decidir d’encarar la negociació de les esmenes de la CUP amb la porta barrada a tocar l’IRPF. Les posicions del PDECat i ERC sobre l’IRPF, i sovint respecte d’uns altres impostos, no han estat exactament iguals, i a porta tancada els demòcrates no han volgut cedir mai en l’augment de la política fiscal i els republicans volien cedir, si més no en part, a la demanda de la CUP. Un cop presentades les esmenes de la CUP de manera formal, però, el govern ha hagut de prendre una decisió i posar d’acord JxSí per negociar sense fissures.

La demanda de la CUP
Dilluns, la CUP feia públiques les seves esmenes i explicava que demanen un augment de l’IRPF a les rendes superiors a 60.000 euros. En concret, proposen la creació de nous trams en l’escala autonòmica: entre els 60.000 i 90.000 euros es pagaria el 22,5% i entre els 90.000 i els 120.000 s’arribaria al 23,5%. També volen apujar d’un punt el tram entre els 120.000 i 175.000 euros fins al 24,5%, entre més. Quant a l’impost de patrimoni, la CUP proposa una rebaixa del mínim exempt dels 500.000 euros als 450.000 i un augment generalitzat dels tipus aplicables en tots els trams del tribut. A més, demana canvis en l’impost de successions.

De tota aquesta política fiscal, el govern, de moment, no n’accepta res. Tot i això, fonts de l’executiu admeten que el punt més complicat és el de l’IRPF, car el PDECat s’ha tancat sempre molt a cedir en aquest punt i la CUP s’ha entestat a guanyar aquesta batalla, que sovint venen com a ‘ideològica’. ERC sempre havia dit que per a ells la cosa més important és el referèndum i que si el problema era posar d’acord PDECat i CUP en matèria fiscal, acceptarien qualsevol proposta que ells dos poguessin pactar i negociar.

Tanmateix, ara el govern pren una posició comuna i col·legiada. Tanmateix, les mateixes fonts accepten que les converses encara són vives, que ningú no s’ha aixecat de la cadira i que si hi ha una altra proposta que satisfaci tothom, ni PDECat, ni ERC, ni el govern no hi posaran problemes. Les mateixes fonts de govern remarquen que aquest pressupost és instrumental, on la prioritat continua essent el referèndum i que això hauria de prevaler a l’hora de facilitar els comptes per aconseguir els objectius de la legislatura.

A més, destaquen que amb la proposta de pressupost que fa el govern no s’apugen imposts per no intensificar la pressió fiscal i que les negociacions amb la CUP ja han dut a acords o aproximacions molt sòlides en el pressupost del Departament d’Ensenyament i en l’aplicació de la renda garantida de ciutadania.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any