Puigdemont a Alemanya: Què pot passar des d’ara?

  • El president compareixerà avui a un jutjat perquè l'identifiqui, pas previ al procés sobre l'extradició

VilaWeb
Redacció
26.03.2018 - 01:50

El president Carles Puigdemont es troba des d’ahir retingut a Alemanya, a la presó de Neumünster, sota custòdia policíaca, després d’haver estat interceptat al matí en una autopista pocs quilòmetres després d’haver entrat a l’estat de Schleswig-Holstein procedent de Dinamarca. Des d’ara comença un procés judicial complex i que pot ser relativament llarg en què la justícia alemanya haurà de resoldre sobre la petició d’extradició que ha fet la justícia espanyola. I el primer pas comença avui, quan Puigdemont ha de comparèixer a un jutjat de primera instància, un tràmit que servirà només per a comprovar la seva identitat.

‘La qüestió de si cal mantenir el senyor Puigdemont, si escau, en presó per extradició ha de ser decidida pel Tribunal Superior Territorial de Schlesvig-Holstein’, explicava la fiscalia general d’aquest land alemany en un comunicat. ‘Aquest tribunal comprovarà a partir de la documentació presentada per Espanya si és jurídicament admisible lliurar el senyor Puigdemont a les autoritats espanyoles’.

Si Puigdemont accedís a ser extradit, en un termini de deu dies seria posat a disposició dels tribunals espanyols. Però si no ho accepta, comença un procediment que es pot allargar dos o tres mesos. La regla general és que si la persona que ha de ser extradita no consent de ser-ho, la cort que atén el cas ha de tenir el consentiment de l’Oficina Federal de Justícia i del govern alemany, per mitjà del Ministeri d’Afers Estrangers, abans de prendre cap decisió. Això significaria, en principi, que no es prendria cap decisió ràpida sobre l’extradició del president Puigdemont.

La justícia alemanya, d’acord amb la llei sobre cooperació internacional en afers criminals, ha definit dotze casos en els quals una extradició no s’ha de concedir i és il·legitima. Dos d’aquests casos poden ser importants en aquest cas. El primer és inclòs en la llei alemanya, que diu que una extradició no es pot concedir si la demanda és ‘motivada per raons polítiques’. El segon es basa en la Convenció Europea dels Drets Humans. Diversos casos d’extradició a Alemanya han estat denegats d’acord amb l’article 6 d’aquesta convenció, perquè no hi ha condicions per a un judici just.

Els arguments de la defensa de Puigdemont
I és precisament aquí on es concentrarà una bona part dels arguments de la defensa de Puigdemont. El seu advocat belga, Paul Bekaert, ha explicat a l’agència ACN que l’estratègia jurídica passarà recordar que Puigdemont té immunitat parlamentària com a diputat i que l’ús de l’euroordre per part de la justícia espanyola és per motius polítics i, per tant, il·legal. Per això, ja han contactat amb un advocat alemany —del qual encara no se’n coneix el nom— que ha acceptat de defensar Puigdemont a Alemanya. Per altra banda, preguntat per si l’equip jurídic es planteja que el seu client demani asil en aquest país, Bekaert ha admès que ‘sempre és una opció, com va ser-ho a Bèlgica’. Alguns diaris alemanys informen d’aquesta possibilitat, de la petició d’asil a Alemanya, però ningú de l’entorn de Puigdemont no ho ha confirmat més enllà d’aquest comentari de Bekaert.

Una altra qüestió és si els delictes dels qual Espanya acusa Puigdemont existeixen en les lleis alemanyes? No hi ha els mateixos delictes, però sí que n’hi ha de semblants. El codi penal alemany inclou penes per traïció a l’estat, que es poden equiparar vagament amb les de rebel·lió que vol aplicar Espanya. Però cal tenir en compte també que, per una altra banda, a Alemanya la protecció de les opinions i actuacions polítiques, especialment en el cas dels parlaments, és molt gran.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any