Els grups parlamentaris PSC-Units, ERC, JxCat, CUP i En Comú Podem han registrat a la mesa del parlament un document amb diversos acords per a aïllar Vox a la cambra catalana. En primer lloc, han acordat de fer servir els espais d’intervenció al parlament “per combatre els discursos d’odi, defensant els drets humans i contrarestant les informacions falses que puguin induir a discriminacions i vulneracions dels drets humans”. També han acordat d’impedir la presència de l’extrema dreta a la mesa, a les comissions, a la coordinació dels intergrups i a la relatoria dels grups de treball. Tampoc no subscriuran iniciatives parlamentàries conjuntes amb l’extrema dreta i evitaran que prosperin les seves.

[VÍDEO] El Parlament de Catalunya planta cara a Vox i el feixisme

Els grups signants de l’acord volen evitar que la presentació de ponències col·legiades recaigui sobre qualsevol diputat de formacions d’extrema dreta i pretenen establir els acords necessaris per evitar, sempre que sigui possible, la presència d’aquestes formacions als nomenaments on el parlament té potestat estatutària o legislativa. Tampoc no convocaran Vox a les trobades amb entitats.

A més, impulsaran les modificacions legislatives i accions necessàries per blindar el parlament de discursos d’odi i discriminacions, reforçar el compromís contra la discriminació i l’assetjament amb sancions en cas de no signatura i modificar el requisit d’unanimitat per les declaracions institucionals a favor d’una majoria qualificada.

Un altre dels acords és rebutjar de manera formal i unànime qualsevol manifestació de violència, sigui verbal, física o psicològica, cap a qualsevol diputada.

També emplacen la mesa del parlament a ratificar el calendari de commemoracions institucionals actual, que inclou la commemoració de les víctimes de l’Holocaust, les del genocidi del Poble Gitano i les del tràfic transatlàntic d’africanes esclavitzades. A més, es vol mantenir que en cada ple es faci el recompte de les morts a la Mediterrània i dels feminicidis i impulsar la creació d’una comissió d’estudi sobre el racisme institucional.

Per últim, els grups volen mantenir un espai de treball conjunt durant la legislatura per coordinar l’acció i les respostes envers accions concretes de les formacions d’extrema dreta i formalitzar un espai de treball i coordinació incloent-hi la societat civil organitzada.

Al document expliquen que es tracta d’un acord “per un parlament compromès amb la democràcia, els drets i la diversitat” i sol·liciten a la presidenta de la cambra, Laura Borràs, que el faci extensiu a tots els grups parlamentaris.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.