El projecte Barcelona Urban Tech Hub, seleccionat per al Pavelló Central de la Biennal d’Arquitectura de Venècia

  • Els arquitectes Vicente Guallart i Daniel Ibañez han estat seleccionats per presentar la proposta

VilaWeb
11.02.2025 - 15:49
Actualització: 11.02.2025 - 17:41

El projecte Barcelona Urban Tech Hub, que albergarà la nova seu de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya i un centre d’innovació urbana, ha estat seleccionat pel comissari Carlos Ratti per participar en el Pavelló Central de l’Arsenal de la XIX Biennal d’Arquitectura de Venècia, que es farà del 10 de maig al 23 de novembre, amb el lema “Intelligens. Natural. Artificial. Collective”. La instal·lació “IAAC: Prototyping the Future” exhibirà una maqueta a gran escala d’aquest nou edifici icònic del districte 22@ de Barcelona, desenvolupat en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona.

Desenvolupada en col·laboració amb Barcelona Activa de l’Ajuntament de Barcelona, la nova seu de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya serà un hub per a incubar i accelerar iniciatives en tecnologies urbanes. El seu disseny donarà com a resultat un edifici amb emissions de CO₂ negatives, amb un metabolisme material i energètic orientat a l’autosuficiència. El projecte del ‘Barcelona Urban Tech Hub’ es planteja com “un manifest arquitectònic que explora el paper de la intel·ligència col·lectiva en la creació d’espais d’innovació urbana”. A través de l’ús de biomaterials, industrialització i estratègies autosuficients, l’edifici “es convertirà en un model de referència d’arquitectura avançada i regenerativa”.

Aquest nou edifici, dissenyat pels arquitectes Vicente Guallart i Daniel Ibáñez de Urbanitree, se situarà en unes antigues naus industrials de la Sibèria, en el districte 22@ del Poblenou (Barcelona). El projecte transformarà un edifici històric obsolet en un prototip d’arquitectura avançada, integrant solucions innovadores desenvolupades en l’última dècada per IAAC.

Maqueta a escala 1.10

En el Pavelló Central de l’Arsenal de la XIX Biennal d’Arquitectura de Venècia, s’exhibirà una maqueta a escala 1.10, representant la interacció entre l’estructura històrica de maó i la nova extensió vertical en fusta massissa, exemplificant així la redensificació sostenible del teixit urbà existent. El projecte es presenta com un manifest arquitectònic que converteix la intel·ligència col·lectiva en espais d’innovació urbana, a través d’una arquitectura ecològica i tecnològicament avançada.

L’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) és un centre d’educació, recerca i innovació que imagina, dissenya i prototipa el futur de les nostres ciutats. Amb més de dos-cents cinquanta estudiants de setanta països, la seva seu en el 22@ de Barcelona s’ha consolidat com “un referent internacional en arquitectura avançada i disseny sostenible”.

Urbanitree SLP, fundada per Vicente Guallart i Daniel Ibáñez, és una companyia d’arquitectura amb projectes ecològics a Europa, Àfrica i Àsia. Entre les seves obres destaca ‘Terrasses per a la vida’, l’edifici de fusta més alt d’Espanya, inaugurat el 2025 a Barcelona.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor