Les estelades estaran prohibides a la final de copa de diumenge a l’estadi Vicent Calderón entre el Barça i el Sevilla. El diari El Mundo informa de la decisió de la delegada del govern espanyol a la Comunitat de Madrid, Concepción Dancausa, de fer escorcolls, un per un, tots els afeccionats del Barça i del Sevilla. El dispositiu policíac serà de 2.500 agents de la policia que organitzaran un doble filtre abans d’entrar a l’estadi. Als controls del segon anell ‘s’asseguraran que ningú porti elements perillosos com bengales o ampolles, ni tampoc materials de propaganda racista, xenòfoba, política o religiosa que pugui generar conflictes d’ordre públic’.

Segons Dancausa, la prohibició de les estelades està emparada per la Llei de l’Esport espanyola perquè impedeix introduir banderes estelades o altres símbols no constitucionals.

No és la primera vegada que es prohibeixen les estelades als estadis esportius de l’estat espanyol. En una resposta a l’ex-diputat d’ERC al congrés, Alfred Bosch, el govern espanyol va dir que exhibir l’estelada a un estadi esportiu podia ‘provocar una reacció violenta per alguns sectors d’afeccionats’. I va afegir: ‘Si bé és cert que hi ha banderes o emblemes que no constitueixen en sí i de forma separada cap tipus d’infracció, quan es tracta d’un espectacle esportiu de masses on convergeixen d’altres circumstàncies com poden ser la rivalitat esportiva o regional, ideologies polítiques dels grups d’afeccionats, etc. la seva exhibició pot provocar una reacció adversa i violenta per alguns afeccionats.’

En aquell cas, el govern espanyol va esmentar la llei contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l’esport, que atorga als responsables policíacs la potestat per a decidir quins són els símbols i banderes que no compleixen la llei.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb