El nou ós que s’ha alliberat ahir dilluns, a les 21.00 hores, al vall de Bonabé, al Pallars Sobirà, es diu Goiat, té uns 10 anys i pesa 2015 quilos. El nom Goiat, en la variant pallaresa, significa noi jove o fadrí. L’animal ha arribat a terres catalanes després d’un viatge de 18 hores procedent d’Eslovènia. Goiat ha arribat amb una clara missió de consolidar la població d’óssos al Pirineu i substituir Pyros que des dels darrers 18 anys, ha estat pràcticament l’únic mascle de l’espècie que s’ha reproduït dins del seu domini de més de 5.000 quilòmetres quadrats de muntanyes dels Pirineus. En aquest vídeo podeu veure els primers passos de l’ós al Pirineu (final del vídeo) i el seu trasllat en carretera:

Una trentena d’óssos
Segons informa la Generalitat en aquesta nota de premsa actualment hi ha uns trenta óssos al Pirineu. Gairebé tots són fills, néts, o besnéts de l’ós reproductor Pyros, que va arribar l’any 1997, també procedent d’Eslovènia. Es pretén ara que Goiat trenqui la dominància reproductora de Pyros i que el nou ós aporti més variabilitat genètica. A mitjans dels anys 90 l’ós bru va estar a punt de extingir-se dels Pirineus. Només va quedar un reducte de població a la zona atlàntica, entre França, Navarra i l’Aragó. L’extinció hauria representat, entre d’altres aspectes, la pèrdua d’una peça bàsica en l’ecosistema. Per això, durant la segona meitat d’aquella dècada, es va desenvolupar un programa LIFE, coordinat entre França i Espanya, amb Navarra, Aragó i Catalunya.

A l’ós se li han instal·lat emissors convencionals a les orelles, a més d’un collar emissor GPS que els permetrà ubicar-lo en tot moment i obtenir molta informació sobre els seus desplaçaments, hàbits i comportament. Igualment, li han pres mostres de sang i de pèl que analitzaran genèticament, així com la seva salut. El director tècnic del projecte Piroslife, Santi Palazón, ha explicat que les mostres serviran ‘per comprovar que l’animal està bé i per estudiar la seva genètica, que ens servirà després per detectar la seva reproducció. Palazón també ha concretat que ‘han fet falta sis intents de captura’ a la reserva eslovena abans de trobar ‘l’exemplar que volíem’.

Assegurança
L’alliberament d’aquest plantígrad ha arribat precedent de reivindicacions del sector ramader. El director general de Polítiques Ambientals, Ferran Miralles, ha dit que amb l’objectiu de millorar-ne la gestió la Generalitat contractarà una assegurança per indemnitzar els danys de l’ós, el voltor i el llop. Aquesta assegurança estarà operativa aquest estiu i els danys s’abonaran amb 5 dies.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.