La indústria càrnia avança que el preu de la carn pujarà

  • El sector valora positivament la flexibilització de les condicions per importar panís de l'Argentina i el Brasil i descarta que hi hagi desproveïment de matèries primeres

VilaWeb
ACN
15.03.2022 - 17:36
Actualització: 15.03.2022 - 18:36

La indústria càrnia preveu un increment dels preus de la carn i productes derivats per l’escalada dels costos de producció, sobretot de l’energia i l’alimentació animal, des de l’esclat de la guerra a Ucraïna. “Intentaren que sigui el mínim possible”, ha indicat el president de la Federació Empresarial de Carns i Industries Càrnies (FECIC), Joan Costa. Per contra, el sector descarta problemes de desproveïment de matèries primeres com ara cereals o pinsos i valora positivament la flexibilització temporal del ministeri d’Agricultura espanyol dels requisits per a importar panís de l’Argentina i el Brasil. Això permetrà suplir part de les importacions de panís que arribava des d’Ucraïna.

“Amb tot el que passa, amb l’increment del cost energètic i de l’alimentació animal, tant les explotacions, com la producció i la distribució, hem de fer alguna cosa per sobreviure”, ha assenyalat Joan Costa. “La situació és dolenta i aquest any serà molt difícil amb tots els costos que hi ha i haurem d’apujar preus, però haurem de mirar que sigui el menys possible perquè el consumidor pugui comprar i pugui menjar”, ha remarcat.

El director general de l’Associació d’Empreses de Gran Consum (AECOC), Josep Maria Bonmatí, ha ressaltat l’impacte que té el conflicte bèl·lic en el sector carni, sobretot pel fet que molts dels cereals amb què s’elaboren pinsos per a l’alimentació animal venien d’Ucraïna. Tot i això, ha remarcat: “Tant la cadena de fabricació com de distribució és capaç de respondre buscant altres mercats d’origen d’aquests productes”.

“Amb els estocs actuals i amb la flexibilització de compra d’altres països, no hi haurà aquest problema de desproveïment ni de l’alimentació animal ni de matèries primeres d’altres productes”, ha afegit. En el mateix sentit, s’ha pronunciat Joan Costa. “Pagant tindrem de tot, però el problema serà el preu“, ha remarcat el president de la FECIC.

Bonmatí també ha parlat a les imatges de lleixes de supermercats buides d’alguns productes: “Des del punt de vista de subministrament, el que veiem a les botigues és que quan es produeix un comportament no previst i no racional per part del consumidor, hi pot haver algun producte que en un moment no el trobin, però això se soluciona com s’ha demostrat en els dos anys que ha durat la pandèmia.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any