El preu de la benzina arriba a un màxim històric per sobre dels 2 euros i fa inútil la subvenció dels 20 cèntims

  • En un any el preu de mitjana de la benzina s'ha encarit un 51,6% i el del gasoil un 58%

VilaWeb
Redacció
09.06.2022 - 12:16

El preu de la benzina continua pujant per setena setmana consecutiva i ha arribat a un nou màxim històric, per primera vegada per sobre dels 2 euros per litre. L’increment del preu és tal que, a la pràctica, la subvenció de 20 cèntims per litre que va entrar en vigor a l’abril queda totalment superada.

En concret, aquesta setmana el preu de mitjana del litre de benzina ha arribat a 2,048 euros. És una pujada del 4% respecte a ara fa set dies que queda reflectit en el Butlletí Petrolier de la Unió Europea. L’import inclou els impostos, però no reflecteix el descompte d’almenys 20 cèntims per litre, ja que algunes benzineres ofereixen descomptes superiors.

Fins i tot amb aquesta subvenció, el preu del litre de benzina ja és més car que l’última setmana de març (1,818 euros), just abans que es comencés a aplicar el descompte. És a dir: l’encariment del carburant des de llavors ja ha absorbit l’ajuda del govern espanyol.

En el cas del dièsel, després de tres setmanes de baixades, el preu mitjà del litre ha tornat a repuntar. Durant l’última setmana ha crescut un 3,45% i ja és d’1,916 euros. Malgrat que el preu del dièsel també és molt alt, des de principis de març ha tingut una evolució millor que el de la benzina. Aplicant-hi el descompte de 20 cèntims per litre, el preu és d’uns 12 cèntims menors que quan es va acabar març.

Si es compara amb ara fa un any veiem que el preu de mitjana del litre de benzina s’ha encarit un 51,6%, mentre que el del gasoil és un 58% més car. Tot plegat, sense tenir en compte la bonificació vigent actualment.

El combustible s’ha encarit un 30% des de la guerra d’Ucraïna

Tot i que ja hi havia una certa inflació en el preu dels carburants abans de la guerra d’Ucraïna, la invasió russa i el conflicte bèl·lic han estat un punt d’inflexió als preus, i tant la benzina com el gasoil s’han encarit gairebé un 30%.

El barril de Brent, de referència a Europa, cotitza per sobre dels 123 dòlars, mentre que el Texas americà es paga a una mica més de 121 dòlars.

El preu dels carburants depèn de múltiples factors, com la seva cotització específica (independent de la del petroli), l’evolució del cru, els impostos, el cost de la matèria primera i de la logística i els marges bruts. L’evolució en la cotització del cru no es trasllada directament als preus de la gasolina perquè hi ha un decalatge temporal.

Per sobre de la mitjana de la Unió Europea

El preu de la benzina sense plom de 95 ja ha arribat a valors per sobre de la mitjana de la Unió Europea, de 2,018 euros el litre. Amb tot, encara és per sota del preu mitjà de la zona euro, de 2,061 euros.

El preu del dièsel també torna a ser superior al de la mitjana de la UE, que és d’1,908 euros, encara que també és inferior del de la zona euro, amb un preu de 1,942 euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any