El president d’Òmnium Sabadell i membres de la junta dimiteixen en disconformitat amb la nova estratègia nacional

  • Consideren que el projecte polític i social d'Òmnium se separa de l'estratègia que va impulsar Muriel Casals

VilaWeb
El president d'Òmnium Xavier Antich, durant Nit de Santa Llúcia 2022 (fotografia: Òmnium)
Pol Baraza Curtichs
17.02.2023 - 18:35
Actualització: 17.02.2023 - 18:41

Cinc membres de la junta d’Òmnium Cultural de Sabadell, entre els quals el president, Jordi Carbonell, han dimitit en disconformitat amb la nova estratègia de la junta nacional de l’entitat. Expliquen que estan en desacord amb la línia d’acció política i amb el projecte social que encapçala Xavier Antich. “Com s’ha fet palès, se separen de l’estratègia impulsada per Muriel Casals i concretada en la ‘Declaració de Santa Coloma’”, diuen en una carta a la qual ha tingut accés VilaWeb. El president va deixar el càrrec el 9 de gener, i s’hi van afegir el secretari i tres vocals.

Diuen que quan van presentar el pla de treball i el pressupost d’Òmnium Sabadell a la junta nacional, els van qüestionar algunes de les activitats que proposaven –”tot i que algunes les havíem dut a terme durant una bona colla d’anys”– i “en van desestimar d’altres que eren fruit de les reunions i les assemblees que havíem fet amb els socis de Sabadell.” També denuncien que els han reduït el pressupost i que aquest darrer any els han aturat alguna acció que “tenia únicament com a objectiu fomentar l’ús del català”.

Carbonell, en conversa amb VilaWeb, explica que hi ha hagut uns quants elements que l’han motivat a dimitir. D’entrada, diu que la junta nacional els va retallar el pla de treball que havien presentat enguany. Per exemple, els clubs de lectura prevists: “Ens van dir que no ens servirien, que havíem de fer activitats enfocades al jovent. És una activitat que hem fet molts anys i que ens permet treballar amb la gent”. També els van vetar un vídeo que promocionava l’ús del català: “Ens van dir que no tenia la forma de la campanya general.”

Malestar pel tracte amb les territorials

“Les territorials sempre hem fet una gran quantitat d’activitats, campanyes nacionals adaptades al territori. Aquest no és l’Òmnium amb què em vaig comprometre”, diu  Carbonell, ara ja ex-president d’Òmnium Sabadell, que es queixa que la junta nacional ha limitat les actuacions de l’assemblea territorial i ara és qui determina moltes activitats preferents i obligatòries.

En relació amb la retallada del pressupost, Carbonell diu que els van comunicar que haurien de buscar una nova seu a fi de reduir costs. “Havíem treballat molt perquè el local es convertís en un lloc de confluència cultural i d’entitats”, explica.

Incidència política

Un altre motiu pel qual ha dimitit Carbonell és perquè considera que hi ha una clara incidència política: “Hi ha certs paral·lelismes i actuacions que fan pensar això. És la sensació que hi ha… S’assembla molt al que fa ERC.” Aquesta incidència política, segons Carbonell, es fa palesa amb els tècnics de l’entitat. “Aquesta gent, sobretot els últims anys, no treballen com a coordinadors de suport, sinó com a comissaris polítics. Això s’allunya de la ‘Declaració de Santa Coloma’, on es va decidir que el país aniria davant de tot”, relata.

“Davant del canvi estratègic i d’aquestes imposicions, hem cregut que havíem de ser coherents amb els compromisos que havíem adquirit durant anys, especialment amb el projecte que vam presentar en l’Assemblea General Ordinària de Sabadell el novembre del 2021”, diuen en la carta de dimissió.

Òmnium diu que és una discrepància puntual

Fonts d’Òmnium Cultural consultades per VilaWeb expliquen que el cas de Sabadell és fruit d’una discrepància puntual, i recorden que tenen quatre-cents càrrecs i cinquanta seus territorials. Expliquen que dimarts es van reunir les dues juntes, la de Sabadell i la nacional, per confeccionar el pla de treball d’enguany, i que l’actual vice-president, Josep Boltaina, serà el president en funcions. Ho serà fins al desembre, quan és previst que es faci una assemblea general per a triar una nova junta.

La junta nacional nega haver vetat cap campanya en favor de la promoció del català. “El 17 de novembre vam engegar la campanya ‘Treu la llengua’. La junta de Sabadell havia preparat uns vídeos, i els vam demanar primer que fessin difusió dels de la campanya promocional. I que un cop hagués sortit, que publiquessin les càpsules que tenien preparades. No s’ha vetat cap acció pel català”, declaren.

En relació amb la “Declaració de Santa Coloma”, diuen que va ser ratificada el mes d’octubre a Badalona amb tots els presidents territorials, i que el pressupost es va aprovar en l’anterior assemblea general amb la participació de cinc-cents socis. “No hi va haver cap vot en contra”, diuen.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any