Premis literaris de Gandia per a Jaume Coll Mariné (poesia) i Joan Jordi Miralles (narrativa)

  • Són uns premis amb llarga trajectòria històrica i referència literària actual · L’Ausiàs March de poesia i el Joanot Martorell de narrativa s’atorguen aquest vespre

VilaWeb
Redacció
24.11.2017 - 20:00
Actualització: 24.11.2017 - 23:30

Si l’any passat els premis literaris de Gandia requeien en dos principatins de llarga trajectòria i solvència contrastada, com són Dolors Miquel (Ausiàs March de poesia) i Ponç Puigdevall (Joanot Martorell de narrativa), enguany s’han atorgat a autors de reconeguda qualitat, però que es projecten cap al futur. El cas més clar és el guanyador del premi de poesia, que ha estat per al jove poeta Jaume Coll Mariné, amb Un arbre molt alt, destacat amb el LV premi Ausiàs March. La narrativa ha premiat Joan Jordi Miralles per la novel·la Aglutinació.

A més, com a novetat d’enguany, el poeta i traductor Marc Granell ha estat destacat amb el primer premi Joan Roís de Corella a la seva trajectòria literària.

Jaume Coll Mariné (Muntanyola, 1989) es va donar a conèixer amb el llibre Quanta aigua clara als ulls de la veïna (2014), i ha publicat també la plaquette La gata groga (2015). És baixista i contrabaixista del grup Obeses. És llicenciat en Filosofia i prepara un treball de doctorat sobre Segimon Serrallonga.

Segons que ha explicat Edicions 62, segell que publicarà els dos volums de poesia i novel·la: ‘L’obra guardonada, Un arbre molt alt, formada per una quarantena de poemes, va convèncer el jurat (format per Maria Josep Escrivà, Rubén Luzón, Jaume Pont i Jordi Cornudella) per la potència amb què evoca el món natural i domèstic d’un racó d’Osona, per l’embranzida lírica amb què s’enfila cap a les fonts del pensament poètic, per la varietat i el rigor de la construcció formal de cadascun dels poemes i per la naturalitat convincent amb què la veu poètica assumeix els tons i les estructures de la llengua viva.’

Joan Jordi Miralles (Osca, 1977) ha publicat les novel·les L’Altíssim (premi Andròmina, Tres i Quatre, 2005), L’úter de la balena (premi Vila de Lloseta, Moll, 2010) i Una dona meravellosa (LaBreu, 2014), a més del volum de relats llargs La intimitat de les bèsties (premi Marian Vayreda, Empúries, 2017). Les seves narracions han participat en diverses antologies: Punts de Fuga (Males Herbes, 2015) i Sangassa (AiA, 2017). En teatre, ha publicat les obres Això és Àustria (premi de Teatre Mediterrani Pare Colom, Lleonard Muntaner, 2012) i Els nens feliços (Males Herbes, 2016).

En diu Edicions 62: ‘A Aglutinació, un home arriba a Londres carregant un misteri i un immens sentiment de culpa del qual només pot desempallegar-se gràcies a les accions quotidianes de subsistència i adaptació. Però en una ciutat desmesurada i frenètica, on tothom fuig d’alguna cosa, la seva caiguda lliure horitzontal esdevé irremeiable.

Ens trobem davant una novel·la extrema, escrita en segona persona, que ens guia per les aventures i desventures d’un home perdut que necessita urgentment redimir-se: buscant-se la vida, imposant-se feines miserables, refugiant-se en l’alcohol, la violència i el sexe, tot plegat mentre arrossega un enigma que el lector només podrà desxifrar a les darreres pàgines.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any