PP, Vox i Ciutadans miren d’aturar al congrés espanyol la despenalització d’injúries a la corona

  • Vox vol apujar la condemna fins als tres anys de presó, el PP que tot quedi igual i Ciutadans que no s'elimini el delicte, però quedi en una multa

VilaWeb
Europa Press / Redacció
03.07.2022 - 13:28
Actualització: 03.07.2022 - 13:31

El PP, Vox i Ciutadans han presentat congrés espanyol esmenes de text alternatiu per a mirar d’evitar que es tramiti la proposició de llei de despenalització de les injúries a la corona i els ultratges a Espanya i els seus símbols. La reforma del codi penal va començar arran de la iniciativa legislativa d’ERC i Bildu, que es va tramitar gràcies als vots del PSOE, PNB, Esquerra Confederal i Junts.

El debat al senat espanyol es va produir en plena polèmica per la visita a Galícia de l’antic rei Juan Carlos I per primera vegada des que va fugir a Abu Dhabi el 2020, motiu pel qual el PSOE va criticar ERC i Bildu d’haver aprofitat l’ocasió per a proposar el canvi legislatiu. Tanmateix, això no va impedir que hi votessin a favor.

La iniciativa, per tant, es va enviar al congrés, on es va obrir un termini per a la presentació d’esmenes a la totalitat, cosa que han fet el PP, Vox i Ciutadans. Amb les esmenes, els partits espanyolistes han forçat un debat al congrés, que s’haurà de fer després de l’estiu.

En diverses sentències el Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) ja han dit que el delicte d’injúries a la corona vulneren la llibertat d’expressió. De fet, l’any passat el president del TEDH, Robert Spano, va avisar Espanya que la doctrina és clara i que no pot condemnar més ciutadans per aquests delictes.

El PP no vol tocar la llei i Vox vol endurir-la

El PP és partidari que no hi hagi cap canvi al codi penal i per això, al seu text alternatiu demanen de deixar tal com estan els articles 490.3, 491 i el 543, que són els que demanen d’eliminar la proposició de llei aprovada al senat.

Actualment el 490.3 estableix que qui calumniï o injuriï “al rei, a la reina o a qualsevol dels seus ascendents o descendents, a la reina consort o al consort de la reina, al regent o a algun membre de la regència, o al príncep o a la princesa d’Astúries, en l’exercici de les seves funcions o amb motiu o ocasió d’aquestes”, serà castigat amb la pena de presó de sis mesos a dos anys “si la calúmnia o injúria fossin greus”, i amb la de multa de sis a dotze mesos si no ho són.

En canvi, Vox proposar d’augmentar les penes previstes en els articles que la iniciativa acceptada pel Senat busca fer desaparèixer. En concret, defensa que si les injúries o calúmnies previstes en el 490.3 són greus el càstig oscil·li entre un i tres anys de presó i que les multes vagin dels 12 als 24 mesos. També demanen de retocar l’article 491 perquè les calúmnies i injúries contra les persones que integren la corona espanyola que no siguin en l’exercici de les seves funcions es castiguin amb multa d’entre sis i vint-i-quatre mesos, mentre que ara es castiga amb entre quatre a vint mesos vigent.

A més, també demanen que la multa de sis a vint-i-quatre mesos que ara castiga l’ús de la imatge d’aquestes persones “de qualsevol forma que pugui danyar el prestigi de la corona” s’elevi a una multa de 12 a 30 mesos. A banda, proposen de canviar l’article 543 del codi penal per a penar amb multa de 12 a 24 mesos les “ofenses o ultratges de paraula, per escrit o de fet a Espanya, a les seves comunitats autònomes o als seus símbols o emblemes”, sempre que siguin “efectuats amb publicitat”.

També ha registrat un text alternatiu Ciutadans, en el seu cas per a modificar únicament l’article 490 de manera que les calúmnies o injúries al rei espanyol o la seva família deixi de ser castigades amb presó i es peni només amb multes de 12 a 24 mesos si la calúmnia és greu o de sis a dotze mesos si no ho és.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any