El portaveu de la mesquita de Ripoll diu que no tenien manera de saber els antecedents d’Es-Satti

VilaWeb
20.05.2025 - 12:41
Actualització: 20.05.2025 - 14:43

El portaveu de la mesquita Annour de Ripoll, Hamid Barbach, ha comparegut a la comissió d’investigació del congrés espanyol sobre els atemptats del 17-A. Ha explicat que el centre va rebre visites de la policia espanyola, però no ha sabut aclarir si van ser més de dues. “Van preguntar si hi havia canvis en l’organigrama, canvi d’imam, queixes dels veïns o problemes”, ha declarat. Així mateix, ha assegurat que els agents sempre tractaven amb Ali Iassine, aleshores president de la mesquita.

Més tard, arran d’una repregunta, Barbach ha dit que els agents eren de “policia secreta” perquè no anaven uniformats. Sobre l’imam Abdelbaki es-Satti, cervell del 17-A, ha assegurat que la comunitat no tenia manera d’esbrinar els seus antecedents relacionats amb el tràfic de drogues i el radicalisme islàmic. “A partir dels atemptats, passem els papers als Mossos i a la policia [espanyola]. Nosaltres no podem consultar les bases de dades d’antecedents”, ha afegit. I tot seguit ha demanat per què no hi havia hagut coordinació entre la seguretat social i el Ministeri d’Interior.

El portaveu ha explicat que fora de la mesquita no va tenir relació amb l’imam, tot i que vivien en el mateix bloc. “Érem veïns. Jo vivia al tercer i ell al segon. Ens vèiem a la mesquita a l’hora de resar. Aquesta era la nostra relació”, ha dit. Arran d’una pregunta de la diputada Pilar Calvo, que precisava que el CNI pagava a l’imam uns 500 euros com a confident, Barbach ha detallat que la comunitat pagava una mica més de 400 euros a Es-Satti. “Em va dir que deixava el seu pis perquè era massa car. […] El que no faré és investigar què fa i què menja”, ha exclamat.

La diputada Teresa Jordà ha demanat si la comunitat havia fet cap mena de control a Es-Satti abans de contractar-lo. El portaveu ha insistit que no tenien cap manera de consultar els antecedents de l’imam. “El control era veure que era una persona que havia memoritzat l’Alcorà, que sabia sobre religió i àrab”, ha dit.

Barbach ha assegurat que no havia notat cap símptoma de radicalització entre els joves que van perpetrar l’atemptat. “No tenia pas gaire relació amb els nens. No tenia temps”, ha declarat. Ha afegit que havia jugat alguna vegada a futbol amb ells i que va demanar a Mohàmmed Hichami que col·laborés amb la mesquita –que en fos la cara amb el públic– perquè sabia català. “Em va dir que no tenia temps. No el vaig collar gaire perquè el qui ajuda ho fa voluntàriament. A la mesquita no es cobra res”, ha afegit.

Arran de preguntes de representants del PP i del PSOE sobre la radicalització dels joves, Barbach ha declarat que no sabia com havia passat i que no en va ser conscient. “Per què no em va radicalitzar a mi? Per què no em parlava a mi de la gihad?”, s’ha demanat. I ha afegit que la manca de coneixement sobre l’islam va fer més vulnerables els nois.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor