Llarena es quedarà esperant Ponsatí

  • El jutge del Suprem espanyol ha reclamat a l'eurodiputada i consellera a l'exili la seva presència avui a Madrid, però no hi anirà

VilaWeb
Clara Ponsatí ahir signant llibres a l'Espai VilaWeb. (Fotografia d'Albert Salamé)
Josep Rexach Fumanya
23.04.2023 - 21:40
Actualització: 24.04.2023 - 01:57

L’embat de Clara Ponsatí contra Pablo Llarena entrarà avui en una nova fase si, com tot apunta, la consellera i eurodiputada no es presenta al Suprem espanyol. Ponsatí és citada oficialment al Tribunal Suprem espanyol a les onze del matí perquè el jutge instructor li comuniqui el processament pel delicte de desobediència, tal com va fer amb Meritxell Serret i Anna Gabriel, que es trobaven en una situació semblant a Ponsatí. Però ella deixarà plantat el jutge, fet que pot implicar una nova ordre de detenció per forçar-la a declarar. Ponsatí ha deixat clar que no té intenció d’anar voluntàriament a Madrid, però a més avui ha de ser a Brussel·les. Concretament és convocada al Parlament Europeu per a participar com a suplent en la Comissió d’Afers Econòmics i Monetaris, que començarà a les tres de la tarda.

Clara Ponsatí va ser ahir a Barcelona per poder viure la diada de Sant Jordi després de cinc anys. Es va poder veure signant el seu llibre a VilaWeb i a més llocs i passejant pels carrers, però va evitar de parlar sobre la seva agenda, i només va dir que avui aniria a treballar.

Què farà el jutge Llarena?

Si Ponsatí deixa plantat Llarena, el jutge dictarà una nova ordre de detenció dins l’estat espanyol. Ho va deixar escrit en la part final de la interlocutòria amb què va decidir la seva llibertat en la detenció de final de març. I va assegurar que l’incompliment de la crida a declarar implicaria “la modificació de la seva situació personal i la seva conducció davant el tribunal [Suprem] per part de la força pública”.

Amb aquesta possible detenció Ponsatí faria visible, una vegada més, la insistència de Llarena de voler-la processar malgrat que té immunitat i posaria en contradicció les institucions europees, que van fugir d’estudi quan va ser detinguda ara fa un mes.

Ponsatí té la immunitat provisional que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea li va concedir ara fa un any, tot esperant que el Tribunal General de la UE faci pública la seva sentència. Això vol dir que té tres menes d’immunitat: la primera la protegeix dins l’estat on ha estat elegida, és a dir, l’estat espanyol; la segona la protegeix en la resta d’estats de la UE; i la darrera la protegeix perquè pugui anar a les reunions de feina del Parlament Europeu. Però Llarena no reconeix la primera immunitat i per això la va fer detenir i podria tornar-ho a ordenar si avui no va a Madrid. El magistrat considera que la pot processar sense suplicatori perquè els fets pels quals vol que sigui processada són previs a obtenir la credencial d’eurodiputada.

Quan va anar a Barcelona ara fa un mes els Mossos d’Esquadra la van acabar detenint perquè Llarena havia mantingut actives les ordres de detenció a l’estat espanyol contra Ponsatí, Carles Puigdemont i Toni Comín per més que siguin eurodiputats. Ella mateixa ha reconegut que juga amb avantatge respecte dels seus companys europarlamentaris perquè, en el seu cas, la reformulació del codi penal espanyol va implicar que caigués l’acusació per rebel·lió i malversació i l’acusació es va reconvertir en desobediència. Aquest delicte implica una multa i inhabilitació associada, però no pas la presó.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any