Planten una falla a València que reivindica la fiscalitat justa

  • La "Campanya per una Justícia Fiscal" ha denunciat que el 95% de les empreses de l'IBEX 35 tenen filials en paradisos fiscals

VilaWeb
EFE
29.03.2021 - 16:55

La “Campanya per una Justícia Fiscal” ha plantat una falla a la plaça de l’Ajuntament de València amb el nom “La falla guardiola”, per simbolitzar la fallida del sistema fiscal i la falta de justícia social davant les greus conseqüències dels paradisos fiscals. La falla, de Paco Pellicer, és una guardiola de tres metres d’altura que ha quedat exposada durant unes hores i que s’ha acompanyat d’una representació per a explicar els severs efectes econòmics i socials de la càrrega desigual, l’evasió i el frau que comporta l’ús dels paradisos fiscals com a instruments financers, raó per la qual se n’ha demanat l’eliminació.

Durant la protesta s’ha denunciat que el 95% de les empreses de l’IBEX 35 tenen filials en paradisos fiscals, i que un 83% de la recaptació del sistema tributari espanyol recau sobre les famílies, davant de l’11% generat a través de l’impost de societats. Així mateix, han ressaltat que els països de la Unió Europea haurien deixat de recaptar fins a 46.000 milions d’euros per l’evasió fiscal de persones físiques, 35.000 milions en l’Impost de Societats i 50.000 milions en l’IVA transfronterer.

D’altra banda, la “Campanya per una Justícia Fiscal” ha criticat que la llista negra europea de paradisos fiscals ha deixat fora a “clars candidats” com Xipre, Irlanda, Luxemburg, Malta i els Països Baixos.

Han demanat l’aprovació urgent de la llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau, que es tramita al congrés espanyol; la reforma del sistema fiscal internacional “a través d’un acord global ambiciós”; promoure les zones “lliures de paradisos fiscals”; pressionar a la UE perquè actualitzi la llista negra i inclogui als països europeus, i impulsar millores substancials en les lleis europees.

La “Campanya per una Justícia Fiscal” també ha fet una crida perquè, davant el cost econòmic i social provocat per la pandèmia de la covid, els governs adoptin mesures de solidaritat que suposin una major tributació real en aquells sectors on existeixen beneficis extraordinaris. Sobre aquest tema, el batlle de València, Joan Ribó, que ha estat present a la concentració amb diversos membres de l’equip de govern local, ha dit que “com més justícia fiscal tingui un estat i com més progressivitat fiscal, més ens acostem a un estat modern, desenvolupat, europeu i socialdemòcrata”.

Ribó ha destacat l’absència a l’acte dels partits de dretes: “La dreta, sempre que es parla d’impostos, es posa molt nerviosa, però jo vull recordar que, per a ajudar a la gent fan falta impostos i sembla que això la dreta no ho vol entendre”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes