El jaciment de petjades de dinosaure de Fumanya tindrà un itinerari exterior amb camins per als visitants

És l'emplaçament més important d'Europa en aquest àmbit: té vora dues mil marques fossilitzades

VilaWeb
ACN
10.11.2021 - 11:47
Actualització: 10.11.2021 - 12:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jaciment paleontològic de Fumanya al municipi de Fígols (Berguedà) tindrà un itinerari exterior amb camins per als visitants, tal com ha aprovat la Comissió territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central. L’espai conté unes dues mil petjades de dinosaures conservades en una paret de roca de 75 metres d’alt i 500 metres de llarg, un fet que el converteix en l’emplaçament més important d’Europa en petjades fossilitzades. L’antiga explotació minera de carbó a cel obert va deixar al descobert aquest ric llegat del Cretaci, que ha permès la construcció del Centre d’Interpretació Dinosaures de Fumanya, gestionat pel Museu de les Mines de Cercs.

El projecte d’habilitació de l’itinerari per a vianants, impulsat pel Consell Comarcal del Berguedà, preveu les intervencions mínimes necessàries per fer visible el jaciment i incorporar la interpretació dels seus trets fonamentals. Així, es proposa de reutilitzar els camins existents, emprats pels camions de l’antiga explotació minera, i evitar l’impacte que provocaria el moviment de terres de noves vies. Els camins es condicionaran per al trànsit de vianants i per a vehicles de manteniment, amb paviment natural. I allà on no existeixi camí, s’habilitaran passeres i plataformes elevades. També és previst delimitar alguns punts amb baranes baixes per evitar que els visitants s’apropin massa a les petjades fossilitzades.

Al llarg del camí també hi haurà punts d’interpretació amb l’explicació dels principals valors del jaciment, de vidre transparent, per minimitzar l’impacte paisatgístic. El projecte també preveu la col·locació de deu bancs de diferents tipus al llarg de l’itinerari.

Nou pol d’equipaments a Lladurs

D’altra banda, la comissió ha emès un informe favorable al Pla especial per al desenvolupament d’un nou pol d’equipaments a Lladurs (Solsonès). Es farà al voltant de l’actual pista poliesportiva per donar sortida a les necessitats del municipi.
L’àmbit d’actuació, de 8.480 m², se situa al sud-est del terme municipal. L’ajuntament proposa definir una franja edificable al sud de l’àmbit, al costat de la pista poliesportiva, mantenint tota la resta com a espai lliure.

En aquesta nova franja es construirà un edifici de vestidors, amb espais diferenciats per a l’àrbitre i els equips, i amb una planta superior que farà de mirador sobre la pista. Això permetrà substituir els actuals vestidors, obsolets, que s’ubiquen a l’edifici de l’ajuntament-escola i ampliar l’escola.

També es construirà un edifici d’instal·lacions per a una caldera i una sitja d’emmagatzematge d’estella de biomassa. L’objectiu és substituir l’actual caldera de gasoil per un sistema més eficient energèticament i més respectuós amb el medi ambient.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes