Petits grans problemes de ferralla (II)

  • Vegeu l'espai del consultor informàtic Joan Jofra a l'Internauta

Joan Jofra
25.11.2016 - 22:00

Avui parlarem de més problemes informàtics d’usuari. Aquells que són certament feixucs i empipadors però que pels qui ens dediquem a això de solucionar problemes informàtics, no ho són tant.

El meu portàtil s’escalfa molt
Els portàtils  s’escalfen molt i per aquest motiu hi ha recomanacions de no posar-los a la falda perquè poden perjudicar la reproducció amb la disminució d’espermatozoides. Així doncs, no fa honor al seu nom: ‘laptop’ -sobre la falda-. No és cap broma, aquest article del ‘medicalnewstoday’ recollit també a Reuters ho explica i recomana un màxim de 28 minuts amb el ‘laptop’ sobre la falda. Fins i tot hi ha a la venda ginys especials per a refredar els portàtils quan els tenim a sobre una taula i per facilitar la circulació d’aire per sota. En trobareu centenars, com el de Tacens, per 9,37 €.

unnamed

I la Topmate per 14,99 €. Qualsevol de les dues tenen un preu força acceptable i així no perjudiqueu la qualitat del vostre esperma.

Ara, arriba un moment que la temperatura del portàtil és insuportable i de vegades sembla que surt una mica de fum i tot. És degut al fet que té obstruïts els conductes de refrigeració i els ventiladors interns no donen l’abast. De fet sempre estan girant.

Els portàtils són equips que van amunt i avall per tot arreu i recullen gran quantitat de brutícia que es va concentrant a l’entrada dels forats de ventilació de l’ordinador, que ja són prou petits i eviten que entri l’aire. Cada cert temps hauríeu de netejar aquests forats. Per saber on són consulteu el manual del vostre ordinador (si no el guardeu segur que el trobareu fent servir una mica el senyor Google) i, amb l’aspirador, traieu tota aquesta brutícia. Veureu com la temperatura baixa considerablement.

El meu ordinador fa molt soroll, més que l’habitual
Això ho podem dir dels ordinadors de sobretaula i els portàtils, perquè poden ser els ventiladors, bruts o gastats. Molt de temps girant provoca que els rodaments s’acabin gastant i la millor solució és canviar-los. Requereix ser una mica manetes si parlem d’un portàtil, però és molt senzill si es tracta d’un ordinador de sobretaula.

Però el soroll també pot ser el disc dur. Si acosteu l’orella i sentiu un soroll agut que ve del disc dur, feu una còpia immediata i canvieu-lo abans que peti, perquè trigarà unes hores o pocs dies, però petarà. Recordeu que si teniu un disc SSD no fa soroll.

L’ordinador ha mort i vull recuperar les dades
Ja dono per descomptat que teniu còpia de seguretat, però per anar de pressa, si l’ordinador ha mort però el disc dur encara funciona, i això ho hem de comprovar empíricament connectant-lo a un altre ordinador, podem extreure’n les dades.

Això sí, necessitarem un segon ordinador. El primer que heu de fer és desmuntar el disc dur, i si només voleu les dades, es pot comprar un connector USB, disc SATA o disc PATA (n’hi ha amb els dos sistemes en simultani). A Amazon, per 7,99 €, si és SATA.

unnamed-1

O bé també per a discs SATA i PATA, que són més antics i que probablement necessiten més energia i una font d’alimentació externa. A Amazon per 14,99 €.

unnamed-2

Si voleu conservar el disc, podeu comprar una caixa USB. A Amazon a partir de 9,95 € i podreu fer-lo servir per a fer còpies!

unnamed-3

I si les vostres manetes no us han ajudat prou, hi ha professionals, anomenats tècnics de manteniment i reparació, que us ajudaran amb molt de gust. Això sí, us costarà uns dinerets i no podreu presumir de MacGyver, que, per si no ho sabíeu, torna el 2016 amb nous episodis!

unnamed-4

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any