Torna la Pesta d’Arenys de Mar, ara amb una experiència immersiva

Arenys de Mar fa una teatralització de la Pesta 2022, amb format i lloc nous, que portarà el públic al segle XVI

VilaWeb
Redacció
11.08.2022 - 21:40
Actualització: 12.08.2022 - 16:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Pesta torna a la vila d’Arenys de Mar, amb moltes novetats i la presència no explícita del context de la covid. Es faran cinc espectacles en què es descobrirà com els arenyencs van viure l’epidèmia ara fa quatre centenaris. Enguany, la síntesi entre el teatre, la dansa i l’audiovisual convertirà la recreació històrica, que d’ençà que va començar s’ha concebut com un espectacle de carrer, en una experiència immersiva.

Cada espectacle, d’una durada aproximada de 45 minuts, acollirà fins a 500 espectadors per funció, en un lloc nou, la plaça de la Sardana. Avui a les 21.00 es fa la primera passada, i demà i dilluns, 15 d’agost, se’n faran dues més a les 21.00 i a les 22.30. Els assistents poden adquirir les entrades de la Pesta 2022, per un preu de cinc euros, a la web del Teatre Principal.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
La Pesta 2018 (forografia: Cristina Bonvehí).
La Pesta 2019 (fotografia: Nicolas Ruiz).
La Pesta 2019 (fotografia: Nicolas Ruiz).
La Pesta 2019 (fotografia: Judith Caleya).
La Pesta 2019 (fotografia: Marta Huertas).

Quan va començar, la celebració consistia en un espectacle teatralitzat que recorria alguns carrers, amb un acte d’obertura i un acte final. Arran de l’afluència de gent, la Pesta va tenir un nou format en què, entre els dos actes principals, els assistents podien veure unes quantes escenes en diferents punts del nucli antic d’Arenys de Mar.

El canvi de lloc i format és a causa de la preocupació per la seguretat de l’audiència durant el curs de les funcions. Els darrers anys abans de la pandèmia, l’afluència de públic era creixent i difícil de controlar. L’any 2019, uns quatre-cents voluntaris van participar-hi, i, segons la regidora d’Infància, Joventut i Festes, Míriam Puig, hi van assistir més de quatre mil persones. A més, el nou espectacle es va pensar durant la sisena onada de la covid i, per tant, no se sabia quines serien les restriccions ni si es podria recuperar el format original.

L’any passat es va tornar a fer la Pesta en un format reduït, que no s’havia pogut fer arran de la covid. Se’n van fer unes quantes passades, que van permetre als arenyencs de gaudir-la de nou. Bernat Salbanyà-Rovira, membre de l’organització, assenyala que la reacció del públic va ser molt positiva: “Per primera vegada, molta gent va poder seguir tot el fil conductor, perquè d’una altra manera les escenes quedaven més inconnexes.”

La Pesta després de la covid

El 2020 l’espectacle no es va poder fer arran de les mesures sanitàries causades per una altra pandèmia. La història de la pesta ens recorda inevitablement el context de la covid, que ha deixat una empremta molt forta sobre la societat. Desentendre’s d’això que el món ha viscut aquests darrers anys no era una opció.

Per aquest motiu, l’organització diu que calia reinventar el format i fer-lo més sensible i empàtic, perquè abans es caracteritzava més aviat per la sàtira. Per tant, el fil conductor transportarà el públic a la vila de Santa Maria d’Arenys del segle XVI, sense oblidar el context actual, que hi serà present conceptualment.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
La Pesta 2019 (fotografia: Judith Caleya).
La Pesta 2019 (fotografia: Marta Huertas).
La Pesta 2019 (fotografia: Cristina Bonvehí).
La Pesta 2019 (fotografia: Marta Huertas).
La Pesta 2018 (fotografia: JM Sauri).

Notícies de Pesta: l’essència hi continua essent

Si bé el nou espectacle és pensat per a fer-se en un espai delimitat, la Pesta 2022 tornarà a recórrer els carrers per mantenir-ne l’essència. El dia 15 d’agost es farà una petita actuació, anomenada Notícies de Pesta, en què les figures del poble, els morbers i els remeiers tindran un pes clau.

Amb aquesta proposta s’ambientaran uns quants llocs del nucli urbà, de manera que la pestilència tornarà a deambular per la vila i, així, es mantindrà allò que s’ha fet durant més d’un decenni.

La Festa Major petita es fa gran

Sant Roc es considera la festa major petita, però l’any passat va ser declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, el grau més alt de protecció del patrimoni immaterial de la cultura popular catalana.

La teatralització de la Pesta 2022 tan sols és un dels tres pilars que configuren les festes de Sant Roc. La Nocturna, que organitzen els Geganters d’Arenys de Mar i que es farà aquest diumenge, 14 d’agost; i els macips, que surten cada 16 d’agost a ruixar tothom que es troben pels carrers, completen una manifestació de cultura popular que a hores d’ara és molt arrelada al municipi.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes