Perseguit per Vox i amenaçat amb presó per un piulet sarcàstic: “Sóc la víctima, però sembla un gag del ‘Polònia'”

  • En Jordi és acusat de delictes de lesions a la dignitat i contra la integritat moral per un piulet en què feia befa del setge a l'escola catalana

VilaWeb
Oriol Bäbler
04.08.2022 - 21:40
Actualització: 05.08.2022 - 09:21

El cas de Canet de Mar, que ha estat punta de llança de la sentència del 25% que vol imposar el castellà a les aules, va desembocar en un linxament mediàtic i polític contra l’escola catalana i la immersió. Els principals rostres del PP, Ciutadans i Vox van aprofitar el moment per difamar el sistema educatiu, bo i dient mentides com ara que s’aplica un apartheid lingüístic contra els castellanoparlants.

“Què ens queda per veure? Arribarem a veure a Catalunya que els que demanin d’estudiar en castellà portin un braçalet marcat, perquè puguin ser assenyalats pel carrer, com feien els nazis amb els jueus”, va arribar a dir Ana Beltrán, vice-secretària d’organització del PP, en un acte a Barcelona.

En aquest context de setge a l’escola –desembre del 2021–, un usuari de Twitter, que respon al nom de Jordi, va voler fer sarcasme de les acusacions dels partits espanyolistes. “Ja tinc la carn de nen castellanoparlant per a fer els canelons [de Sant Esteve]”, va piular. En aquell moment, la cosa no va anar a més. El piulet sarcàstic va ser engolit pel frenesí de Twitter i va desaparèixer.

Tanmateix, en Jordi no sabia que, uns dies després, el diputat de Vox Toni López rescataria el missatge –que no feia cap menció al cas de Canet de Mar– i encendria la maquinària judicial que ara l’amenaça amb anys de presó. “Hem interposat una denúncia a la fiscalia contra l’autor d’aquest missatge amenaçant. No permetrem que s’assetgi un nen de cinc anys, la seva família, i aquells que desitgen que els seus fills estudiïn espanyol a Catalunya. S’ha acabat la impunitat separatista”, va piular.

L’anunci de la denúncia va alimentar un linxament a les xarxes contra en Jordi, que va rebre tota mena d’insults i amenaces, i va tenir ramificacions en els mitjans de comunicació, com ara El Catalán i Vozpópuli, que el van assenyalar. “Va ser bastant agressiu. Em vaig haver de posar el forrellat al compte per evitar tota la porqueria que m’enviaven des de Vox i la seva xarxa de trols i de bots”, explica a VilaWeb.

Un dels que va participar d’aquesta campanya fou el diputat Alberto Tarradas, que es va referir a ell com a residu. “Amb aquesta classe d’éssers no hi ha més dialèctica que la de les porres i les togues”, va afegir. El missatge ja no es pot consultar perquè Twitter va determinar que era insultant i el va eliminar.

“És l’extrema dreta, aquesta gent funciona així des dels anys vint, però que un diputat, un càrrec electe del parlament, es dediqui a insultar i a promoure l’assetjament contra ciutadans anònims a les xarxes socials i sabent-se completament impunes, Déu n’hi do”, comenta l’afectat.

A la denúncia de Vox a la fiscalia, s’hi van afegir un particular i les associacions espanyolistes Asamblea por una Escuela Bilingüe, Movimiento contra la Intolerancia i Hablamos Español.

Els Mossos d’Esquadra piquen a la porta de casa

El 10 de febrer d’enguany, per ordre de la fiscalia de delictes d’odi, uns agents dels Mossos d’Esquadra es van presentar a casa d’en Jordi per identificar-lo. “Em van demanar el nom, el cognom, el DNI i si el compte de Twitter associat al piulet era el meu. Jo el vaig contestar que sí, però els vaig dir que si volien saber res més que em citessin amb el meu advocat”, explica.

I així va ser, a final de mes, va ser citat a la Ciutat de la Justícia, on el van tornar a identificar i li van prendre declaració. “Em van avisar que el més probable era que el fiscal em cridés a declarar, però va decidir de tirar pel dret. Ara fa pocs dies em van notificar que he estat citat a declarar al setembre pel jutjat d’instrucció número 12, que m’ha obert diligències prèvies per presumptes delictes de lesions a la dignitat per motius discriminatoris i contra la integritat moral”, continua.

Aquests delictes, segons els articles 510.2 i 173.1 del codi penal, poden comportar cadascun penes entre sis mesos de presó i dos anys. El cas d’en Jordi s’ha integrat dins d’una macrocausa contra una cinquantena d’usuaris de Twitter, dels quals tan sols quatre han acabat al jutjat.

En el cas d’en Jordi, el fiscal Miguel Ángel Aguilar escriu: “Va fer befa del menor castellanoparlant rebaixant-lo i cosificant-lo com si fos carn per a fer canelons. I atribueix a la seva família la condició de feixista. Tot amb la consegüent humiliació pública per a la família que. d’aquesta manera. és ridiculitzada i alhora és assenyalada públicament per parlar castellà. […] El seu compte era accessible per a qualsevol usuari de la xarxa social Twitter que, tal com hem dit abans, té sis milions d’usuaris a Espanya.”

En la seva argumentació, Aguilar no menciona en cap moment el linxament que va patir en Jordi per part de Vox i l’extrema dreta, ni tampoc emmarca el piulet dels canelons en el context de setge mediàtic i polític contra l’escola catalana. De fet, per si no n’hi hagués prou, diu que va dir feixista a la família de Canet de Mar. El motiu? Un segons piulet sarcàstic sobre el linxament a les xarxes. “Els canelons de bots i trols friqui-feixistes de número random també em queden prou bons”, va escriure.

Un conte de terror que sembla un gag del Polònia

A l’espera que arribi el setembre, en Jordi que viu tot el procés amb perplexitat, tot i que de tant en tant intenta de servir-se de sentit de l’humor per no enfonsar-se. “Evidentment, la preocupació hi és, perquè no fa gens de gràcia que et denunciïn i que pengin la teva fotografia en diaris, mentre un reguitzell d’impresentables aprofiten per insultar-te i dir mentides sobre un cas que no té ni cap ni peus.”

Sobre la causa judicial, diu que pretén causar por i angoixa entre la gent anònima, tenint en compte el context de repressió, de manera que s’ho pensi dues vegades a l’hora de dir res. “Els meus piulets estan agafats amb calçador i han intentat de bastir un conte de terror, tot creant una història lamentable. Si no fos perquè en sóc la víctima, trobo que és com un gag del Polònia”, afegeix.

Sobre si té esperances en el tribunal, en Jordi vacil·la a l’hora de respondre. Considera que tècnicament el seu cas no té cap recorregut, però fins ara ha anat passant filtres sense que ningú ho aturés. “No en tinc ni idea de què pot passar. Tant pot durar cinc minuts –que després de declarar ho posin al calaix– com hi podem donar voltes durant mesos o anys”, conclou, tot recordant que el Suprem ha arxivat les denúncies contra Pablo Casado pels seus atacs a l’escola i als alumnes catalans.

Un jutge enemic del català

El jutge que instrueix la causa és Sergio Escalona Lebiere, que el 2019 va ser sancionat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per haver impedit que una víctima d’agressió declarés en català. De totes maneres, la sanció “per tracte desconsiderat i desatenció” va ser lleu i d’advertiment, de manera que tan sols es va anotar en el full de serveis del magistrat.

La víctima va començar a declarar en català, però Escalona el va interrompre per dir-li que no l’entenia. De fet, el va pressionar, també al seu advocat, perquè parlessin en castellà. “Tinc tot el dret a declarar en català”, va respondre la víctima. Ara, el jutge va respondre que no estava obligat a entendre el català ni habilitar un servei de traducció. Finalment, a petició de l’advocat, es va suspendre el judici.

Mesos més tard, l’advocat Carlos Hurtado va denunciar a les xarxes que Escalona va ser al centre d’un altre cas de discriminació lingüística contra tres noies que volien declarar en català. Segons ell, el dret de fer-ho en català eren opinions personals, i va afegir que Catalunya era una comunitat autònoma dins l’estat espanyol i que, tot i que s’acceptés l’oficialitat de les llengües, ell no estava obligat “ni a entendre’l, ni a parlar-lo ni a escriure’l”. El jutge mateix va decidir de suspendre la declaració.

*En les darreres hores en Jordi s’ha vist obligat a esborrar el piulet dels canelons per tal de recuperar el seu compte de Twitter. La fiscalia havia reclamat al jutge Escalona que forcés l’eliminació del missatge.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any