Perillen les roses de Sant Jordi per la vaga de transportistes i la pujada de preus?

  • L’amenaça de la vaga de transportistes feia perillar l’arribada de roses, atès que més d’un 90% són d’exportació · Es preveu que els preus s’incrementin vora un 10%

VilaWeb
Redacció
30.03.2022 - 19:31

Després de setmanes d’incertesa arran de la vaga de transportistes, i quan falta menys d’un mes per a la diada de Sant Jordi, el Gremi de Floristes de Catalunya sembla que pot respirar tranquil. “Havíem tingut una mica de retenció, però ara sembla que tot s’ha posat en ordre. Totes les nostres línies de subministrament ja funcionen”, explica Joan Guillén, president del gremi. Tanmateix, adverteix que la situació que descriu és la d’aquest moment concret i prou: “Fa una setmana no ho teníem tan clar, i avui en dia fer una predicció és molt arriscat, perquè tens més probabilitats d’equivocar-te que no pas d’encertar-la.”

Tot i que ara la situació és aparentment tranquil·la, Guillén creu que la preocupació es mantindrà fins que no arribi el dia de Sant Jordi. Explica que les roses necessiten un tractament específic i una durada molt concreta per a arribar als establiments: “Qualsevol cosa que signifiqui una pèrdua de temps, o que la rosa estigui més temps del previst en un lloc sense les condicions adequades, afecta directament els floristes, perquè ja no podem treballar amb aquestes flors perquè estan malmeses”, diu.

D’on vénen les roses que arriben a Catalunya? 

Com que més d’un 90% de les roses que arriben a Catalunya són d’exportació, la preocupació entre els floristes va créixer arran de les aturades i retencions de transportistes. La majoria –entre un 70% i un 75%– provenen de Centreamèrica, i la resta –entre un 20% i un 25%– dels Països Baixos.

L’any 2019, abans de la pandèmia, van arribar vora 7,5 milions de roses. Una xifra que va caure en picat l’any 2020, quan van arribar tan sols 700.000 flors. L’any passat, els floristes van haver de fer front a problemes de subministrament derivats del temporal Niña, que va afectar països com ara Colòmbia i l’Equador, essencials per a la importació de roses. Tot i això, hi va haver una recuperació parcial, amb 4,5 milions de roses venudes.

Enguany, Guillén confia a igualar les xifres prèvies a la crisi del coronavirus, amb vendes que se situïn entre els 6,5 milions de roses i els 7,5 milions. Tanmateix, les dades són molt difícils de preveure, atès que Sant Jordi enguany cau en dissabte.

Explica que, normalment, un gruix significatiu de les vendes prové d’empreses que compren roses per als seus treballadors. “No sabem si enguany ho avançaran a divendres o directament no ho faran”, diu Guillén. També hi haurà un canvi quant al flux geogràfic i pot haver-hi una descentralització dels punts de venda en relació amb les grans ciutats. “Tot i que el volum final no canvia, sí que hi pot haver variacions respecte al lloc on es venen les roses”, afegeix.

Les roses del Sant Jordi 2022 seran més cares? 

El Gremi de Floristes preveu una pujada de preus d’un 10%, aproximadament, que també afectarà el preu final de les roses i, per tant, la butxaca dels consumidors. “El client notarà un increment d’uns cinquanta cèntims. Si l’any passat per una rosa va pagar cinc euros, ara n’haurà de pagar cinc i mig”, assenyala Guillén. L’encariment respon a l’augment generalitzat de preus tant de matèries primeres com dels carburants. Amb tot, diu que l’augment no serà prou significatiu per a impedir que la gent compri roses i celebri la diada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any