Foto: Rafel Sabater

Respon INMACULADA PASCUAL VILLALOBOS:

Un miratge és veure objectes on no n’hi ha, és una il·lusió òptica que s’observa en dies molt calorosos i en llocs com els deserts.

Es tracta d’un fenomen produït per la diferent temperatura a la qual es troben les diferents capes de l’atmosfera. Aquesta diferència de temperatura genera variacions en l’índex de refracció de les diverses capes atmosfèriques, de manera que la llum no es propaga en línia recta, sinó que es va corbant gradualment. El miratge es produeix, finalment, perquè l’ull situa la imatge en la prolongació rectilínia dels rajos que incideixen en ell.

Aquest fenomen és més acusat en els llocs on el sòl, fortament recalfat pels rajos solars, eleva la temperatura de les capes inferiors de l’atmosfera, disminuint la seua densitat i augmentant la velocitat dels fronts d’ona que viatgen propers al sòl. Així, les parts del front d’ona properes al sòl es mouen amb major velocitat i avancen a les parts que estan més altes, originant la curvatura dels rajos que incideixen a l’observador. Com a resultat, l’observador veu l’objecte i la seua imatge reflectida en el sòl. Això el porta a pensar, si es troba al desert, que existeix una massa d’aigua que origina aquesta reflexió, o una zona mullada en el paviment si es condueix per carretera; ambdues desapareixen quan ens hi acostem.

També és comú el miratge de vaixells fantasma navegant pels núvols en les costes nòrdiques. Aquest fenomen rep el nom de fata morgana. En aquest cas el mar està molt fred mentre que les zones més altes tenen major temperatura i la curvatura dels rajos de llum es produeix en sentit contrari, originant el miratge en les zones de menor densitat que ara se situen en les capes més altes de l’atmosfera.

Podeu llegir més Perquès en la web de Mètode

Inmaculada Pascual Villalobos és professora del Departament d’Òptica, Farmacologia i Anatomia de la Universitat d’Alacant.

Què és Mètode?

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.