sanchez amenaça 155

En una entrevista a El Periódico el secretari general del PSOE i president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amenaça que una nova via unilateral a Catalunya ‘portaria a un altre 155’. També ha afegit que mantindrà la vigilància econòmica de la Generalitat.

Subratlla que tant l’independentisme com la dreta saben que la independència no es produirà. També analitza els esdeveniments dels últims dies amb relació als llaços grocs i l’actuació del president de la Generalitat, Quim Torra, i alerta que els independentistes ‘ja saben’ on porta ‘aquest camí’.

Segons el mandatari socialista, l’estat democràtic i de dret ha demostrat que en la seva constitució té prou elements per a restaurar qualsevol fallida unilateral del marc estatutari i constitucional. ‘Qui plantegi la unilateralitat haurà d’explicar als ciutadans per què ho fa’, diu.

En vista d’aquesta resposta, el periodista li demana si parla del 155, i Sánchez assenteix: ‘Sí, parlem del 155, un instrument perfectament legítim, constitucional i homologable a altres democràcies semblants a la nostra. Si la Generalitat torna a la unilateralitat, el govern d’Espanya actuarà amb serenitat, assossec i proporcionalitat.’

No obstant això, precisa que no és el seu desig, sinó ben altrament. ‘Volem curar les ferides, no aprofundir-hi com fa l’independentisme i també la dreta, amb la proposta d’un 155 permanent i sense consens, que significaria el qüestionament del nostre estat autonòmic. No se m’acudeix cap despropòsit més gran.’

Respecte de si reprendrà l’anomenada Declaració de Pedralbes després del 28 d’abril, diu que no li agrada ‘ensopegar dues vegades amb la mateixa pedra’ i que parlarà amb la Generalitat amb la constitució a la mà. Tanmateix, assegura que l’independentisme ha de fer una reflexió, també a la llum del judici del procés al Tribunal Suprem. ‘Ho han fet tot bé?’ També indica que a ell li demanen que sigui valent i declara que està disposat a fer passos a favor de la convivència, però considera que l’independentisme no diu la veritat als catalans.

Quan li han demanat si ERC i Junts per Catalunya són socis viables per a la legislatura vinent, Sánchez recorda que en aquesta han aprovat moltes lleis amb el PSOE i també amb Cs i PP, però insisteix que l’independentisme ha prioritzat el conflicte al diàleg sobre les mesures necessàries per als ciutadans, com les inversions a Catalunya, la pujada del sou mínim o la revaloració de les pensions.

 

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb