Haver tingut un ictus pot augmentar tres vegades el risc de morir per la covid, segons un estudi

  • La investigació analitza dades de més de 90.000 infectats a Catalunya, entre el febrer i el juliol del 2020

VilaWeb
ACN
23.11.2021 - 09:31
Actualització: 23.11.2021 - 11:34

Tenir menys de seixanta anys i haver patit algun mena d’ictus augmenta tres vegades el risc de morir després d’una infecció de la covid-19. En el cas de les persones d’entre seixanta i vuitanta anys, aquest risc continua sent 1,3 vegades més alt que les persones del mateix grup d’edat que no han patit un ictus. Així ho conclou el primer estudi poblacional fet a l’estat sobre la relació entre la mortalitat després de patir la covid i el fet d’haver patit un ictus. La investigació ha comptat amb professionals de l’Hospital del Mar i ha analitzat dades de 91.629 persones diagnosticades amb covid-19 a Catalunya entre el febrer i el juliol del 2020.

Del total d’aquestes persones, més d’un 6% havien patit un ictus en algun moment abans del contagi. D’aquestes, el 30% va morir després de patir la covid-19, davant el 9% en el grup de pacients que no havia patit un ictus abans de contraure la malaltia. A totes les persones analitzades se’ls va fer un seguiment fins a final del 2020.

Segons la doctora Elisa Cuadrado, metgessa adjunta del Servei de Neurologia, autora principal del treball i investigadora a l’IMIM-Hospital del Mar, les dades indiquen que s’incrementa la mortalitat, ja que en el cas d’infecció és més probable que aquesta sigui més greu en l’àmbit respiratori, ja que les persones que han tingut un ictus poden tenir més problemes per ventilar o empassar.

Els investigadors també han determinat que el risc de mortalitat és més elevat quan l’ictus s’ha patit de forma recent. En casos d’ictus transitoris, més lleus i que poden provocar menys seqüeles, no s’ha detectat un increment del risc de mortalitat.

Més risc en pacients de menys de seixanta anys

El treball conclou que, contràriament al que es podia esperar, el risc és més alt en el col·lectiu de persones més joves que han patit un ictus, les de menys de seixanta anys. També és alt en el grup entre els seixanta i els setanta anys, i no és significatiu en les de més de vuitanta anys, segurament a causa del fet que pateixen altres malalties cròniques. Per contra, no s’han trobat diferències entre homes i dones. A la vegada, el risc és més alt si s’ha patit prèviament un ictus hemorràgic o una hemorràgia subaracnoidal, fins a cinc vegades més alt entre els més joves.

Per tot plegat, els investigadors defensen que s’ha de prioritzar el col·lectiu que ha patit algun tipus d’ictus i té menys de seixanta anys en les polítiques de vaccinació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any