El parlament obre una investigació a Dalmases pel seu comportament al ‘FAQS’

  • La Comissió de l’Estatut del Diputat ha acordat de citar-lo a comparèixer, tot i que Dalmases no hi està obligat

VilaWeb
Josep Rexach Fumanya
03.11.2022 - 13:27
Actualització: 03.11.2022 - 16:22

La Comissió de l’Estatut del Diputat del Parlament de Catalunya ha acordat d’obrir una investigació sobre el comportament de Francesc de Dalmases, diputat de Junts, arran de la revelació que va tractar de males maneres la sots-directora del programa de TV3 Preguntes Freqüents. La decisió s’ha pres a porta tancada i per consens entre tots els grups, segons que han confirmat diferents fonts parlamentàries.

Per fer la investigació s’han acordat tres coses. Oferir a Dalmases de comparèixer perquè declari i sol·licitar l’informe de TV3 sobre els fets i l’acta de la compareixença de Dalmases a la sessió de control de la CCMA. Dalmases ha fet arribar una carta a la comissió en la qual no queda clara la seva predisposició a comparèixer. Segons que ha explicat Jaume Alonso-Cuevillas (Junts), president de la comissió, Dalmases, que té una baixa mèdica d’un mes, pot optar per no comparèixer, per comparèixer per mitjà d’una carta o bé per la via presencial un cop acabi la baixa. Aquesta darrera opció demoraria la redacció del dictamen.

La voluntat de tots els membres de la comissió és elaborar el dictamen a final de la setmana vinent o principi de la següent.  Cuevillas redactarà un esborrany de l’informe, el contingut del qual haurà de ser consensuat entre els grups.

Com es votarà el text?

En cas que sorgeixin dues versions diferents, s’haurien de votar. Les votacions d’aquesta mena de comissió es fan per un sistema ponderat, és a dir, cada representant té tants vots com escons al parlament té el seu grup parlamentari. A banda de Cuevillas, la comissió la integren David Pérez (PSC), Eulàlia Reguant (CUP), Jordi Albert (ERC), Isabel Lázaro (Vox), David Cid (En Comú Podem), Nacho Martín Blanco (Ciutadans) i Lorena Roldán (PP).

Una vegada s’hagi redactat l’informe, es derivarà a la mesa del parlament, que és l’òrgan que té potestat per a aplicar sancions. El codi de conducta del parlament estableix una amonestació pública o multes de 600 euros a 12.000 per infraccions lleus i obre la possibilitat que el ple aprovi una suspensió temporal per als casos molt greus.

La reunió s’ha fet amb la resposta de la mesa del parlament sobre la taula. La setmana passada, la comissió va expressar dubtes sobre com interpretar el codi de conducta dels membres del Parlament de Catalunya, però la mesa la va instar a interpretar-lo segons el seu parer i decidir si obria una investigació a Dalmases i als altres diputats o no.

Aquest matí, Alonso-Cuevillas ha menystingut el codi de conducta que s’ha de fer servir per analitzar el cas Dalmases i ha dit que era un “nyap”. Això ha molestat els integrants de la comissió, que li ho han retret durant les seves intervencions. ERC, la CUP i els comuns s’han queixat de les declaracions d’Alonso-Cuevillas i també han lamentat que hagués dilatat els terminis per a convocar la comissió. Tots tres han dit que el codi de conducta era prou clar per a emprendre les valoracions i decidir si s’obrien procediments. Alonso-Cuevillas ha repetit que tenia “molts dubtes” sobre el rang normatiu del codi.

En la reunió també s’han abordat dos casos més, els dels diputats de Vox Ignacio Garriga i Alberto Tarradas. En el seu cas, la investigació queda en suspens a l’espera d’un informe que ha de redactar el lletrat major del parlament i que assenyali si els seus pronunciaments estaven emparats per la llibertat d’expressió.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any