‘Objectiu Paki’, l’‘Eufòria’ de les televisions locals que no para de créixer

  • El programa es reivindica com el primer concurs de talents musicals en català

VilaWeb
Redacció
11.01.2023 - 21:40
Actualització: 11.01.2023 - 21:44

El fenomen dels concursos de talents musicals és més que palpable. Cada vegada n’hi ha més i amb més èxit que l’anterior. Malgrat això, enmig dels projectes amb un ampli pressupost i repercussió mediàtica, en destaca un de molt més modest, però que no té res a envejar a tots els altres. Parlem d’Objectiu Paki, un concurs musical impulsat per Ràdio Televisió Cardedeu que malda per trobar la millor veu de Catalunya en joves que tinguin entre tretze anys i vint.

El projecte va néixer el 2020 de l’aliança entre el Casal de Joves la Paki, d’on prové el nom, i els col·laboradors de Televisió Cardedeu, amb el suport de desenes de comerços i entitats del municipi. Actualment, més de trenta-cinc televisions locals de tot Catalunya s’hi han afegit. Maria López, directora d’Objectiu Paki i de Ràdio Televisió de Cardedeu, està sorpresa amb l’evolució del programa, perquè la idea inicial no era ni de bon tros tan ambiciosa. “El projecte va començar amb un objectiu molt més humil. Érem enmig de la pandèmia i volíem fer tot allò que fos al nostre abast per entretenir els més joves de Cardedeu”, diu.

Ara, en la tercera temporada del programa, la Xarxa, que ja va emetre la segona, s’hi ha afegit com a coproductora i totes les televisions que en formen part també l’emetran. “Hem ampliat la família, ara és cosa de tot Catalunya i no pas de Cardedeu i prou. Això ha fet canviar tot el sistema de selecció de concursants, perquè en la primera fase del càsting cada televisió escull el representant del seu territori. Hem creat un estil Eurovisió”, diu Maria López.

Una de les grans novetats d’enguany és que cadascuna de les televisions participants presentarà el seu candidat. Aquests candidats, després, s’han d’enfrontar al càsting final, on només en queden deu. Els seleccionats hauran de demostrar les seves capacitats musicals a les gales temàtiques, on interpretaran peces musicals per tal de mantenir-se en el programa; això dependrà de l’opinió del jurat i dels vots del públic. Cada programa s’acabarà amb l’eliminació d’alguns concursants, fins a la gran final, quan se sabrà el nom del guanyador. El premi que rebrà el guanyador serà l’enregistrament de tres cançons en un estudi de so professional designat per la discografia Crea Music, a més de la difusió i promoció. Alhora tindrà la possibilitat d’actuar en un concert individual a la Festa Major de Cardedeu d’enguany.

Quant a les gales, es faran cada dos caps de setmana. Les setmanes que no hi hagi gala s’emetrà Sense filtres, un programa que mostrarà el procés de formació dels concursants que durant els caps de setmana conviuran en una casa rural. “Sense filtres és un programa més fresc, divertit i juvenil. Els cantants hi explicaran la cançó en què treballen i hi jugaran a uns quants jocs”, explica la directora del programa.

El 8 de gener es va fer la final dels càstings, en què els divuit cantants que van superar la semifinal van encarar l’última prova per poder ser entre els deu elegits. Així i tot, encara no s’ha fet públic quins són els concursants finals, perquè l’emissió d’aquesta fase es farà els caps de setmana vinents.

Les comparacions amb Eufòria

Com és evident, són constants les comparacions amb Eufòria, el programa musical d’èxit de TV3. Perquè, malgrat que Objectiu Paki es va estrenar dos anys abans, el gran pressupost del concurs de TV3 l’ha fet molt més conegut. Tanmateix, per Maria López les comparacions no són cap problema i tots dos programes poden conviure. “Eufòria no ha de ser competència; de fet, per horaris no coincidiran. Al capdavall, és més oferta en defensa de la música; culturalment fa falta”, argumenta.

Però les comparacions no les trobem tan sols en el format. Alguns gags i escenografies que han aparegut a Eufòria, s’havien fet servir abans a Objectiu Paki. N’hi ha que diuen que els logotips també s’assemblen, sobretot en els colors i les tipografies.

Els logotips de ‘Eufòria’ i ‘Objectiu Paki’.

Fins i tot alguns concursants també coincideixen. És el cas de Joan Liaño, un dels cantants més populars del concurs de TV3, que ja va participar en la primera temporada d’Objectiu Paki. Malgrat això, la directora de Ràdio Televisió de Cardedeu diu que hi ha molt bona relació amb el programa de TV3. “Nosaltres tenim molts amics dins Eufòria i ens hi avenim molt. A la segona temporada, fins i tot, un dels seus guionistes va venir a fer de jurat, perquè era un expert en Eurovisió i la gala tractava d’aquella temàtica”, explica.

Tot i la bona relació entre tots dos programes, la directora reivindica que el seu programa és el primer concurs de talents en català per a joves. “Molta gent va definir Eufòria com el primer concurs de talent musical en català i nosaltres havíem començat dos anys abans. Quan ho sentia pensava: quina pena que no et puguis fer conèixer més”, es lamenta Maria López.

La primera gala es farà el 4 de febrer i tractarà sobre bandes sonores del cinema. El programa es podrà veure a la Xarxa o a qualsevol de les televisions locals que la integren.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any