Operació Dunhammer: els EUA van espiar Merkel amb l’ajuda de Dinamarca

  • Entre 2012 i 2014, en el darrer mandat d'Obama, l'Agència Nacional de Seguretat nord-americana va espiar alguns dels principals líders europeus

VilaWeb
Redacció
31.05.2021 - 09:42
Actualització: 31.05.2021 - 09:56

Els Estats Units van espiar alguns dels grans líders europeus, inclosa la cancellera alemanya Angela Merkel, entre 2012 i 2014 amb l’ajuda dels serveis secrets danesos, segons que publiquen mitjans de Dinamarca.

La ràdio pública danesa (DR) ha assegurat que l’Agència Nacional de Seguretat nord-americana (NSA) va punxar els cables d’internet de Dinamarca per poder espiar els principals polítics i alts càrrecs d’Alemanya, Suècia, Noruega i França.

De totes maneres, l’operació de vigilància no hauria estat possible sense la col·laboració de la unitat d’intel·ligència de l’exèrcit danès (FE). El Ministeri de Defensa de Dinamarca, consultat per l’agència AFP, no ha volgut donar explicacions-

Segons la ràdio pública, l’actual ministra, Trine Bramsen, que va assumir el càrrec el juny de 2019, va ser informada de l’afer d’espionatge l’agost de l’any passat. “Les escoltes sistemàtiques d’aliats és inacceptable”, ha dit en declaracions a DR.

Altres noms que apareixen entre les escoltes dels Estats Units, en el darrer mandat de Barack Obama, són el llavors ministre d’Afers Estrangers alemany, Frank-Walter Steinmeier; i el cap de l’oposició, Peer Steinbruck.

Segons la ràdio pública danesa, la NSA va poder accedir als missatges de text, als xats i aplicacions de missatgeria, a les trucades i a tota l’activitat a internet (incloses les cerques) dels afectats.

Tota l’operació d’espionatge consta en un informe secret que la unitat d’intel·ligència va fer arribar al seu cap el maig de 2015. En el document, l’afer rep el nom d’operació Dunhammer.

L’espionatge, a l’espera que la Casa Blanca es pronunciï, es va produir en ple afer d’Edward Snowden. El juny de 2013, a través de The Guardian i The Washington Post, l’ex-treballador de la NSA va publicar diversos documents classificats de l’agència.

L’estiu de 2014, després de passar per Hong Kong, va rebre asil a Moscou.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any