L’ONU alerta d’un “èxode multitudinari” si el nivell de la mar continua pujant

  • "El perill és especialment greu per als gairebé 900 milions de persones que viuen en zones costaneres de baixa altitud", avisa António Guterres

VilaWeb
EFE
15.02.2023 - 10:35
Actualització: 15.02.2023 - 11:34

La pujada del nivell del mar suposa una amenaça existencial per a nombroses comunitats i pot desencadenar un “èxode multitudinari” de “proporcions bíbliques”, va alertar ahir el secretari general de l’ONU, António Guterres. “En aquest escenari, països com Bangladeix, la Xina, l’Índia i els Països Baixos estan en risc. Megaciutats a tots els continents s’enfronten a impactes seriosos, com ara el Caire, Lagos, Maputo, Bangkok, Dacca, Jakarta, Bombai, Xangai, Copenhaguen, Londres, Los Angeles, Nova York, Buenos Aires i Santiago de Xile”, va dir.

El cap de les Nacions Unides va fer aquestes declaracions en un discurs davant del Consell de Seguretat, que ahir es va reunir per a discutir sobre les conseqüències de l’augment del nivell del mar en l’àmbit de la pau i la seguretat.

La pujada del mar més gran en tres mil anys

Segons Guterres, l’augment del nivell del mar —accelerat per la crisi climàtica, el segle passat va ser el més gran en els darrers tres mil anys— és un problema, però també un “multiplicador” d’altres amenaces, que ja està creant “noves fonts d’inestabilitat i conflicte”.

En aquest sentit, amenaça vides i posa en perill l’accés a l’aigua, als aliments i a l’atenció mèdica de milions de persones. L’entrada d’aigua salada pot malmetre llocs de treball i economies senceres amb afectacions importants en sectors clau com l’agricultura, la pesca i el turisme. “Pot danyar o destruir infrastructura vital”, va puntualitzar Guterres.

En cas d’algunes comunitats i països, va recalcar, el fenomen suposa un problema existencial, sobretot si es compleixen les projeccions més alarmants fetes per organismes científics.

“Èxode multitudinari de proporcions bíbliques”

“El perill és especialment greu per als gairebé 900 milions de persones que viuen en zones costaneres de baixa altitud, és a dir, una de cada deu persones a la Terra”, va assenyalar. Guterres va advertir que la combinació de la pujada del mar i de l’entrada d’aigua salada en certs ecosistemes amenaça de convertir en inhabitables alguns dels grans deltes del món, com ara el del riu Mekong al Vietnam i el del Ganges a l’Índia i Bangladeix.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any