Heu demanat el vot per correu i encara no l’heu rebut? Sapigueu què ha passat

VilaWeb
Imatge d'arxiu d'una oficina de Correus.
Pol Baraza Curtichs
07.05.2024 - 21:27
Actualització: 07.05.2024 - 22:40

Dijous, 9 de maig, és el darrer dia perquè els ciutadans que van demanar de votar per correu a les eleccions a Catalunya 2024 puguin lliurar el vot. No obstant això, avui encara hi ha gent que no ha rebut a casa les butlletes ni els sobres per a votar.

La documentació per a votar per correu l’envia l’Oficina del Cens Electoral, per correu certificat, al domicili indicat. El protocol estableix que el carter ha d’intentar de lliurar la documentació en mà dues vegades, i, si no localitza el votant a casa, ha de deixar a la bústia una notificació comunicant-li que vagi a l’oficina de correus a recollir les butlletes, els sobres i el certificat d’inscripció en el cens.

Heu demanat de votar per correu i encara no heu rebut la documentació necessària? L’Institut d’Estatística espanyol (INE) permet de consultar l’estat del tràmit del vot per correu a la seva pàgina web. Us expliquem com podeu saber-ho.

Accedir a la web

Per a consultar l’estat del tràmit, cal accedir a la pàgina web de l’INE. N’hi ha prou d’introduir-hi el número de DNI, passaport o targeta de residència i la data de naixement.

L’estat de la sol·licitud

A continuació, la pàgina mostrarà l’estat de la sol·licitud. Per poder votar, a hores d’ara hauria de dir “Acceptada – Certificada – Enviada a Correus”. Això vol dir que l’oficina del cens electoral ja ha tramès a Correus la documentació necessària per a votar a distància, però no ens diu on és exactament. Per saber-ho, cal demanar-ho a Correus i caldrà el codi del certificat, que apareix a la mateixa pàgina.

Consultar l’estat de l’enviament a Correus

El codi del certificat l’haureu de copiar i enganxar a la pàgina web per a localitzar enviaments de Correus. És la mateixa pàgina que us permetrà de saber on és qualsevol paquet que enviï Correus.

Una vegada introduït el codi, us dirà on és la documentació o si ja s’ha lliurat al destinatari. Si no l’heu rebuda, és probable que digui que és a l’oficina de Correus pendent de ser recollida.

Per saber a quina oficina heu d’anar, heu de fer clic a la fletxa que hi ha a la banda dreta de la capsa, que desplegarà un menú amb el camí que ha fet la documentació.

Si torneu a fer clic a la fletxa en l’última fitxa apareguda, us dirà quantes vegades s’ha intentat de lliurar la documentació en persona i a quina oficina de Correus és, indicada sobre un mapa.

Quan es comptabilitzarà el vot per correu?

El servei de Correus agruparà tots els vots, tant els recollits pels funcionaris als domicilis com els que s’hauran dut a les oficines, i els lliurarà a les meses electorals que pertoqui el dia de les eleccions, entre les 9.00 i les 20.00.

Els vots que arribin més tard de les 20.00 s’enviaran a les juntes electorals de zona perquè s’afegeixin al recompte definitiu de l’escrutini general.

Es pot votar presencialment, al col·legi electoral, una vegada ja s’ha demanat el vot per correu?

No. És important de tenir en compte que, una vegada l’Oficina del Cens Electoral hagi admès la sol·licitud de vot per correu, ja no es pot votar presencialment a la mesa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor