L’OMS alerta que la variant eris de la covid pot estendre’s mundialment i causar un augment de casos

  • L'organisme avisa de l'augment constant de casos d'un llinatge que té una prevalença mundial del 17,4%

VilaWeb
ACN
09.08.2023 - 20:41
Actualització: 10.08.2023 - 11:49

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) avisa que la variant de covid eris pot estendre’s globalment i provocar un augment de casos. En un comunicat, l’organisme de Nacions Unides eleva el risc del llinatge del virus detectat al febrer i la qualifica de variant d’interès. Eris té presència a 51 països, principalment a la Xina, on hi ha el 30,6% de les seqüències EG.5 –el nom científic de la variant–. Els altres països amb menys de 100 seqüències són els Estats Units (18,4%), Corea del Sud (14,1%), Japó (11,1%) i el Canadà (5,3%). L’estat espanyol és l’onzè país de la llista amb 107 seqüències, un 1,5%. Segons els registres de l’OMS, hi ha hagut un augment constant de la proporció reportada sobre el total de casos de covid.

Així doncs, del 17 al 23 de juliol, la prevalença global va ser del 17,4%, més del doble que el de la mateixa setmana del juny (7,6%). D’acord amb l’evidència disponible, l’OMS decreta que el risc per a la salut pública que suposa s’avalua com a baix en l’àmbit global, alineant-se amb les altres variants d’interès que circulen actualment.

“Tot i que EG.5 ha mostrat una major prevalença, avantatge de creixement i propietats d’escapament immunitari, fins ara no s’han informat canvis en la gravetat de la malaltia”, indica l’organisme, que també afegeix que no hi ha cap associació entre l’augment de les hospitalitzacions al Japó i Corea del Sud i la variant.

Tanmateix, diu que a causa del seu avantatge de creixement i de les característiques d’escapament immunitari, pot provocar un augment de la incidència de casos i esdevenir dominant en alguns països o fins i tot a escala mundial.

Per això, l’OMS i el Grup tècnic assessor sobre l’evolució SAR S-CoV-2 continuen recomanant que els estats membres que prioritzin accions específiques per abordar millor les incerteses relacionades amb la fugida d’anticossos i la gravetat de la variant Eris.

EG-5 porta una mutació addicional F456L en la proteïna espiga en comparació amb les subvariants de les quals procedeix (XBB.1.9.2 i XBB.1.5).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any