El portaveu d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha assegurat, en una entrevista al Matí de Catalunya Ràdio, que el president de l’entitat, Jordi Cuixart no es presentarà a les eleccions. En aquest sentit, ha dit que el paper de Cuixart al capdavant d’Òmnium ‘no s’ha acabat’ i que no es pot presentar per a cap llista electoral el 21-D.

Mauri ha assenyalat que l’organització continuarà fent l’activitat que ha fet fins ara, ‘en l’excepcionalitat que comportava tenir un president a la presó’ d’una entitat amb més de cinquanta anys d’història. Dijous farà un mes que la jutgessa Lamela va decretar presó incondicional per a Cuixart i Sànchez per un presumpte delicte de sedició. No obstant això, el portaveu d’Òmium ha assenyalat que, des que el president és a la presó, l’entitat ha aconseguit 15.000 nous socis , alguns dels quals són de diferents punts de l’estat espanyol i d’altres països europeus.

Quant a la manca de previsió d’una actuació violenta de l’estat en cas de fer efectiva la proclamació de la República, ha dit que ‘al davant hem tingut un estat que s’ha comportat ‘de la pitjor manera possible’ i que no s’havia vist una possible actuació violenta. No obstant això, ha demanat que es faci autocrítica des de tots els àmbits, no només des de l’independentisme, sinó també des del sobiranisme. També ha assenyalat que el govern sí que havia fet els deures, pel que fa les estructures d’estat, però que la previsió s’havia fet partint de la idea que al davant hi havia un estat democràtic que s’avindria a negociar, i això no ha estat així.

Pel que fa als reptes per a les pròximes setmanes, Mauri ha dit que són aturar repressió de l’estat a través de l’aplicació de l’article 155 contra les institucions catalanes i aconseguir que els presos polítics tornin a casa. En això ha assenyalat que hi ha un consens majoritari entre els partits polítics.

Malgrat la decepció que hi pot haver entre alguns sectors indepedentistes, Mauri ha recordat que l’independentisme ha passat de ser un projecte minoritari a ser un projecte de masses que es mobilitza de manera multitudinària i que ha de continuar en aquesta línia.

El portaveu d’Òmnium ha assegurat que Cuixart es troba ‘bé i fort’ a la presó de Soto del Real, 29 dies després d’entrar-hi.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]