20.10.2024 - 21:38
|
Actualització: 20.10.2024 - 22:48
Tan sols un any i mig després de la creació de la comarca del Lluçanès, el poble d’Olost ha decidit en referèndum que vol sortir-ne i tornar a formar part de la comarca d’Osona.
Aquest ha estat el resultat de la consulta popular feta avui, amb una participació del 50,76%. En total, 298 persones han votat a favor del “sí” a començar el procés per a sortir del Lluçanès i 250 hi han votat en contra. S’han comptabilitzat 10 vots en blanc i 8 de nuls.
La consulta que ha convocat els 1.100 veïns més grans de 16 anys formulava aquesta qüestió: “Vols que l’Ajuntament d’Olost iniciï els tràmits per sortir de la comarca del Lluçanès?”. Realment, no es qüestionava el sentiment de pertinença a la comarca, sinó la manera com s’ha constituït, amb 5 municipis dels 13 fora perquè van votar no a la consulta del 2015.
Olost encara no se’n podrà anar immediatament del Lluçanès. Haurà d’esperar, si més no, a les eleccions municipals del 2027, que és quan es constituiran els consells comarcals. Si se n’acaba anant, el Lluçanès tindrà 7 municipis dels 13 prevists al començament.
La comarca del Lluçanès
El mes de maig del 2023, amb els vots d’ERC, Junts, la CUP i els Comuns, es va crear el Lluçanès, la quaranta-tresena comarca de Catalunya, per donar resposta a una reivindicació històrica. Aquest pas era el resultat d’una consulta que s’havia fet uns anys abans, el 2015, entre els tretze municipis que n’havien de formar part. Vuit d’aquests van votar-hi a favor, però els altres cinc hi van votar en contra.
De resultes d’aquella votació, van acabar formant part del Lluçanès Prats de Lluçanès, Olost, Perafita, Sant Martí d’Albars, Lluçà, Sobremunt, Alpens i Oristà. Concretament, aquests municipis –i Sant Feliu Sasserra que s’hi va afegir després, tot hi haver sortit el “no” en la consulta del 2015– ara conformen una mancomunitat que amb les eleccions municipals del 2027 hauria d’esdevenir el nou ens comarcal. En nombre de població, Olost és el segon municipi més gran.