Els oligarques russos planten cara a les sancions econòmiques

  • El govern britànic ha congelat actius valorats en 20.300 milions d'euros i la Unió Europea ha fet això mateix amb uns 17.000 milions

VilaWeb
Bona part dels oligarques convocats per Putin al Kremlin després del començament de la invasió
Redacció
25.02.2023 - 19:48
Actualització: 26.02.2023 - 22:56

Els oligarques pròxims al president rus, Vladímir Putin, han estat sancionats per la Unió Europea, el Regne Unit i els Estats Units. De fet, un any després del començament de la invasió d’Ucraïna, els han congelat comptes bancaris amb milions d’euros i els han confiscat tota mena de béns, com ara mansions i iots de luxe. De tota manera, alguns oligarques no han donat el braç a tòrcer i han portat les sancions als tribunals o directament han aconseguit d’esquivar-les.

Segons que informa l’agència AFP, el govern britànic ha congelat actius valorats en 20.300 milions d’euros i la Unió Europea ha fet el mateix amb uns 17.000 milions d’euros.

El banquer Petr Aven, que va deixar la direcció d’Alfa Bank després de la invasió, ha reclamat al govern britànic que li desbloqui 60.000 lliures mensuals dels seus comptes per a necessitats essencials de la seva família. Abans de la guerra, Aven tenia una fortuna de més 4.400 milions d’euros. Actualment viu a Letònia –en té la nacionalitat– i nega cap relació financera ni política amb el Kremlin.

Ara, Aven no és l’únic que han portat les sancions davant la justícia. El fundador d’Alfa Bank, Mikhaïl Fridman –soci d’Aven a LetterOne, actualment amb residència a Londres–, també ha judicialitzat el seu cas. La seva fortuna és de més de 12.500 milions d’euros, sensiblement inferior que ara fa un any.

Així mateix, German Khan, Roman Abramóvitx i Alixer Usmanov –fa poc ha anunciat que es retira a Usbèquia– també han fet ús del seu poder econòmic per a presentar demandes contra les penalitzacions imposades per Londres i Brussel·les.

Per la seva banda, Oleg Deripaska, que es va fer multimilionari amb la mineria –especialment l’alumini–, ha fet el mateix amb les sancions imposades per Washington. Arran del conflicte, segons la revista Forbes, la seva fortuna ha estat reduïda a la meitat (1.600 milions d’euros).

De fet, Deripaska, que continua passant temporades llargues a Rússia, també ha rebut represàlies per part del Kremlin. Concretament, les autoritats li van requisar un hotel després de referir-se a la invasió d’Ucraïna com a “guerra” i no pas com a “operació militar especial”.

Què fa Abramóvitx?

Abramóvitx ha intentat d’amagar-se després d’haver-se venut el Chelsea i participar en les negociacions de pau fallides entre representants del Kremlin i del govern ucraïnès. Durant aquests mesos, havia estat vist en països que no imposen restriccions als viatgers russos: Israel –en té el passaport–, els Emirats Àrabs Units –Dubai ha estat rebatejada com el petit Moscou– i Turquia.

A diferència d’uns altres oligarques, que han renunciat a ser la cara de molts dels seus negocis, Abramóvitx continua essent el principal accionista d’Evraz, un dels gegants de la mineria. Tot i que la seva fortuna s’ha encongit fins als 6.600 milions d’euros, l’oligarca ha estat vinculat amb la possible compra d’un equip de la lliga turca de futbol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any