Comencen les obres a la línia 5 del metro de Barcelona: quin tram afectaran?

  • TMB reforçarà la resta de línies de metro i habilitarà com a complement una llançadora d'autobusos amb parada a les estacions intermèdies

VilaWeb
Redacció
08.04.2022 - 07:05
Actualització: 08.04.2022 - 09:05

Els usuaris del metro de Barcelona es veuran afectats per les obres en un tram de la línia 5, a partir d’aquest cap de setmana i durant deu dies. Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) hi farà obres de millora coincidint amb les vacances de Setmana Santa.

Quin és el tram afectat?

TMB suspendrà la circulació de trens entre Diagonal i Vilapicina, mesura que afecta les següents parades: Verdaguer, Sagrada Família, Sant Pau-Dos de Maig, Camp de l’Arpa, la Sagrera, Congrés, Maragall i Virrei Amat.

Quines alternatives hi ha disponibles?

Els usuaris d’aquest tram trobaran itineraris alternatius en altres transports públics, sobretot metro, i també es podrà recórrer a l’autobús llançadora. La resta de la línia 5, el tram entre Cornellà Centre i Diagonal, continuarà funcionant amb normalitat.

Per la seva banda, les línies 1, 2, 3 i 4 es reforçaran un 20% de mitjana. També es reforçaran les línies de bus H8 (que cobreix el trajecte Diagonal – la Sagrera) i D50 (Virrei Amat – Verdaguer), el recorregut de les quals coincideix parcialment amb la línia blava del metro. Les línies de bus V27 i V29 i els trens de la Rodalia també cobreixen part del tram de metro tallat.

Bus llançadora, l’altre itinerari

TMB també ha anunciat que posarà a disposició un servei de llançadora dotat amb trenta autobusos articulats, el nombre màxim que es pot posar en circulació sense col·lapsar el trànsit. Aquest servei especial tindrà el mateix horari del metro i cobrirà tot el trajecte entre Diagonal i Vilapicina amb parada a les estacions intermèdies.

Cinc obres de millora en diversos trams

Les obres que comencen d’aquí a uns dies són el pas previ a una actuació integral de renovació de la via entre la Sagrera i Horta que començarà a l’estiu per a modernitzar la plataforma de via i preparar futurs increments de freqüència. La intenció és avançar les obres perquè les afectacions siguin menors durant el juliol i l’agost.

D’aquesta manera, s’avancen les obres de renovació de via doble en dos trams de 300 metres de longitud, entre Verdaguer i Sagrada Família, d’una banda, i entre la Sagrera i Congrés, de l’altra. Se substituiran carrils, travesses i fixacions, cosa que s’ha de traduir en una reducció de les incidències i una millora del servei i fer que remetin les vibracions que noten els edificis de l’entorn del metro.

També s’instal·larà un nou aparell de via, un sistema que facilita les maniobres de canvi de sentit dels trens a l’entrada de l’estació de la Sagrera, un equipament imprescindible perquè l’estació pugui continuar en servei com a terminal de la L5 durant el tall de l’estiu i es mantingui la funcionalitat del conjunt de l’intercanviador metro-Rodalia.

A banda, a prop de l’estació Sagrada Família s’instal·larà un pou per a l’extracció de runa i l’entrada de carrils, travesses i altres materials i només s’obrirà en cas de necessitat.

Retirada d’amiant

Durant aquests deu dies també hi ha previst que es retirin els materials amb amiant localitzats a l’estació de Maragall. Concretament, se’n retiraran 8.750 quilos –uns 700 metres quadrats– d’aplacat amb contingut de fibrociment situat als murs laterals de les andanes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor