Núvols d’avions

De la pseudociència dels ‘chemtrails’ a la ciència dels ‘contrails’

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Rarament la pseudociència tracta el tema de la formació dels deixants que de vegades els avions tracen al cel. Generalment aquests deixants han estat en el punt de mira de teories de la conspiració més que no de la pseudociència en si mateixa. El rastre que deixen de vegades els avions al cel, que els seguidors de teo­ries conspiratives anomenen chemtrails (de l’anglès chemical trail, “deixant químic”) són, segons aquestes teories, fruit de projectes secrets, generalment governamentals, coneguts per una elit minoritària, per fumigar la població amb objectius diversos: control de població, del clima, interferència de les comunicacions… Altres col·lectius sostenen que, efectivament, els deixants dels avions no són abocaments de substàncies químiques, és a dir, no són chemtrails, sinó contrails (de l’anglès condensation trail, “deixant de condensació”), núvols antropogènics formats per cristallets de gel, per tractar de modificar el clima o controlar-lo.

La comunitat científica s’ha posicionat diverses vegades manifestant la falta d’evidències que donin una base científica a la teoria dels chemtrails. Diverses organitzacions científiques, entre les quals hi ha la NASA i la NOAA (Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica en les seues sigles en anglès), ja van publicar l’any 2000 un treball rebatent les teories de la conspiració i els chemtrails1. Més recentment, realitzant enquestes a escala mundial, Mercer, Keith i Sharp (2011) van mostrar que el 14 % dels enquestats creien parcialment en teories de la conspiració relacionades amb els chemtrails, i gairebé un 3 % n’estava convençut.

Shearer, West, Caldeira i Davis (2016) determinen que, a nivell internacional, gairebé el 17 % de la població creu en l’existència de plans secrets d’escala global associats als chemtrails o a la geoenginyeria. El nombre de pàgines web d’aquesta temàtica s’ha multiplicat en els darrers anys, així com els articles i fòrums de debat. Aquests autors també van preguntar la seva opinió a un grup de físics de l’atmosfera de prestigi. Dels 77 entrevistats, 76 afirmaren que no hi ha evidències de plans de conspiració ni de l’existència de chemtrails. El 99 % dels científics de més rellevància afirmen que els chemtrails són la part visible del vapor d’aigua exhalat per les turbines dels avions després de la combustió, en sublimar-se el vapor d’aigua i formar cristalls de gel.

Arguments i contraarguments

L’objectiu d’aquest article és presentar els principals arguments trobats als fòrums i a la xarxa que donen suport a l’existència dels chemtrails, i refutar-los amb contraarguments científics que permeten negar-ne l’existència. No s’han referenciat les webs que donen suport als chemtrails per no tractar-se de publicacions científiques.

Llig l’article sencer a la web de Mètode.

Jordi Mazon, Marcel Costa i David Pino.

Què és Mètode?

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes