Núria de Gispert

En una carta avançada pel diari ‘El Punt Avui’, l’ex-presidenta del Parlament, Núria De Gispert, posa en mans del govern de la Generalitat la decisió de retirar-li o mantenir-li la Creu de Sant Jordi que li va ser concedida la setmana passada. De Gispert fa aquest gest arran de la polèmica creada per un piulet seu, en el qual adjuntava una imatge on es comparaven les exportacions de porc catalanes amb dirigents del PP i Ciutadans que se’n van de Catalunya.

Arran d’això, Ciutadans, el PSC i el PP van demanar a Torra que li retirés el guardó. De Gispert va esborrar el piulet i va demanar disculpes, però veient l’enrenou creat, ha decidit de posar a disposició del govern la Creu. ‘Vull manifestar que aquesta campanya política envers la meva persona és profundament preocupant, i cal denunciar-ho: no podem permetre que es restringeixi ni coarti la llibertat d’expressió de tots, siguem qui siguem, si veritablement volem construir una societat avançada democràticament. Es tracta d’un valor republicà bàsic, que hem de saber protegir efectivament, perquè ens hi juguem molt’, aprofita per denunciar en la carta.

Llegiu la carta sencera ací:

«Benvolgudes, benvolguts,

La setmana passada vaig rebre una bona notícia: el Govern m’atorgava, junt amb altres persones i entitats, la Creu de Sant Jordi, una distinció creada l’any 1981 que premia una trajectòria vital al servei de Catalunya i de la seva cultura, o també un fet rellevant i especial, haver destacat en un àmbit, una entitat creada…. No cal dir que aquesta decisió em va fer molta il·lusió, perquè he estimat i estimo les institucions catalanes, he tingut el goig de servir-les al llarg de la meva vida, crec que he contribuït a consolidar l’autogovern de Catalunya i he tingut l’honor immens de ser la primera dona en presidir el nostre Parlament.

Dos dies després, però, i com a conseqüència d’un maleït tweet, va haver-hi un daltabaix exagerat: a la política i als mitjans de comunicació, línies editorials i opinadors de tota mena hi anaven creant un ambient procliu a revertir l’atorgament de la Creu a la meva persona, encara que fos tergiversant el que jo havia escrit i silenciant les meves explicacions. Tampoc no semblava importar gens que m’hagués disculpat pel tweet, que he reconegut que era desafortunat, ni que l’hagués esborrat, en veure les interpretacions que s’estaven difonent.

El mal ja estava fet i els professionals de la crispació no estaven disposats a desaprofitar la situació plantejada. Vull manifestar que aquesta campanya política envers la meva persona és profundament preocupant, i cal denunciar-ho: no podem permetre que es restringeixi ni coarti la llibertat d’expressió de tots, siguem qui siguem, si veritablement volem construir una societat avançada democràticament. Es tracta d’un valor republicà bàsic, que hem de saber protegir efectivament, perquè ens hi juguem molt.

Vivim temps convulsos políticament i, a més, estem en campanya electoral. El tweet, que no era afortunat, ha estat molt oportú per a tots els qui no perden cap oportunitat per erosionar un Govern i un Parlament vulnerables, ateses les circumstàncies polítiques, i per inocular noves dosis de crispació en la política i deteriorar-hi el debat; per als qui, en definitiva, des del cinisme, la deslleialtat i la irresponsabilitat, creuen en el ’tot s’hi val’ i el practiquen.

Ateses aquestes circumstàncies, per un sentit institucional i perquè crec, a més, que la Creu de Sant Jordi, com a distinció, ha d’estar allunyada de tota polèmica que puguin atiar aquells als qui, sobretot, molesta qualsevol forma de catalanitat expressada de manera normal, pacífica i festiva, assumeixo l’error comès, tot lamentant-lo, i us anuncio que he posat la Creu de Sant Jordi, que encara no he rebut, a la disposició del M. H. President Quim Torra i del seu Govern, per al que creguin més convenient.

Per acabar, i tot agraint al Govern de la Generalitat que considerés fa uns dies que era mereixedora de la Creu de Sant Jordi, constato que, en aquests moments de la vida -la meva i la del nostre país-, el que veritablement valoro, em fa feliç i em dona vida és l’escalf de tanta gent amiga, el talent de tantes dones i de tants homes que ens acompanyen, i la il·lusió compartida per un futur de dignitat i de llibertat col·lectives.

Per això, amb Creu de Sant Jordi o sense, em tindreu al costat i al servei d’aquest poble que ha sofert tant, que ha aguantat tant, però que es rebel·la democràticament i pacíficament per un futur millor.

Visca Catalunya lliure!

Núria de Gispert i Català

Presidenta del Parlament de Catalunya 2010-2015»

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.