Malgrat que el concepte de fer-se les coses un mateix té molta història al darrere, ara mateix es viu una eclosió d’aquesta filosofia amb les etiquetes angleses ‘Do It Yourself’ (DIY) i ‘makers’. En trobem força exemples justament en els terrenys tecnològic i informàtic, però també n’hi ha algun en un àmbit sovint més ‘inaccessible’, com és ara el científic. Núria Conde, ‘biòloga professional de dia i biohacker de nit’, forma part del node barceloní de DIY Bio, un moviment nascut el 2006 als EUA amb la intenció de treure la ciència fora dels laboratoris. ‘Dins aquest moviment mundial, la idea central és democratitzar les ciències biològiques o experimentals. Volem trencar la sensació que els científics som en un castell de vidre molt difícil d’entrar-hi, volem treure una mica l’autoritat que ens dóna la bata blanca.’

El col·lectiu dels ‘biohackers’, d’una banda, pretén fabricar-se les pròpies màquines a casa o en ‘fab labs’, cosa que els enllaça amb els ‘makers’, i, d’una altra, es proposa de socialitzar el coneixement científic i biològic experimentant amb els aparells fabricats. ‘Per mi és important que la gent entengui que la biologia i les ciències biològiques cada vegada importaran més i afectaran més la vida quotidiana de la gent’, assegura. Per ajudar a acostar-s’hi, DIY Bio Barcelona proposa des de fa un any i mig al públic interessat de poder treure el nas pel seu laboratori obert a l’Hangar del Poblenou, de participar en tallers infantils, de seguir cursos de la Biohack Academy d’Amsterdam i d’obrir la porta a artistes residents.

–Podeu escoltar el programa en format mp3.

–També a través d’algunes ràdios locals i des de la Xarxa.

–Podeu descarregar el podcast de ‘L’internauta‘ des de VilaWeb o l’iTunes.

–’L’internauta‘ també s’emet pel Punt Avui TV, cada diumenge a les tres de la tarda.

Vegeu el programa sencer ací:

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.