La nova estructura dels Mossos manté separades les ARRO i la BRIMO i té la policia territorial com a pilar

  • No se centralitzarà més la capacitat d’investigació i les Àrees Bàsiques mantenen les seves funcions en aquest sentit

VilaWeb
ACN
08.06.2022 - 11:21
Actualització: 08.06.2022 - 11:22

La nova estructura dels Mossos d’Esquadra mantindrà separades les ARRO i la Brigada Mòbil (BRIMO). Aquesta és la proposta que els màxims comandaments del cos han presentat en una reunió avui a Riner (Solsonès). El nou organigrama, que no canviava des del 2011, proposa de passar d’un model d’ordre públic a un d’intervenció, que integri les capacitats de les unitats de seguretat ciutadana i doni suport a la policia territorial. De fet, aquesta se situa com a pilar organitzatiu, amb una estructura “més plana que dissol la dicotomia entre serveis centrals i territorials”, apunten els Mossos en un comunicat. No se centralitzarà més la capacitat d’investigació i les Àrees Bàsiques Policials mantenen les seves funcions en aquest sentit.

A més, es reestructura la policia científica en l’àmbit territorial i central. En l’àmbit de la investigació especialitzada, s’opta per separar les capacitats territorials dels serveis integrals d’investigació.

Pel que fa al suport a la direcció, es diferenciaran les unitats que donen suport a la direcció organitzativa de les que donen suport a la direcció operativa.

En la nova proposta, s’incorpora el desplegament que el cos de Mossos d’Esquadra ha fet els darrers anys en el mar, en l’anomenat u-space i en l’àmbit cibernètic, amb la creació d’una regió policíaca virtual.

A la trobada d’avui hi han assistit els caps de les regions policíaques i les comissaries generals. Amb la reunió culmina un procés participatiu que es va iniciar el 8 de febrer del 2022, amb la constitució de nou equips de treball temàtics que van fer propostes organitzatives d’àmbits clau. A partir d’aquestes conclusions, s’han dut a terme una vintena de reunions de contrast amb les parts afectades.

La nova proposta d’estructura s’edifica sobre nou principis organitzatius i dos axiomes fonamentals: el caràcter territorial i integral del cos i l’orientació dels serveis policials vers la víctima i la ciutadania. El nou decret assumeix un enfocament de l’activitat policial “victimocèntric i orientat a la prevenció i la resolució de problemes”, continua el comunicat. En coherència amb aquest enfocament, s’aposta per la mediació i la gestió alternativa de conflictes en tots els nivells organitzatius.

El cos també es marca l’objectiu de modernitzar-se en l’àmbit tecnològic i també en el de la intel·ligència per donar una resposta més eficaç als reptes de la seguretat pública.

El decret defineix la Prefectura com a unitat orgànica, s’estableix qui en forma part i quines són les seves funcions, amb la intenció de tenir un lideratge plural.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any