Article de Marta Rojals

Com es calcula la nota de tall de la selectivitat 2023? Una calculadora per a fer les simulacions

VilaWeb
Redacció
21.06.2023 - 18:00
Actualització: 21.06.2023 - 19:05

D’ençà que va començar el mes de juny, milers d’estudiants s’han examinat de les proves per a accedir a la universitat. Tots els alumnes que s’hi han presentat han hagut d’enfrontar-se als cinc exàmens de la fase obligatòria i als de tres assignatures opcionals, a la fase voluntària. Acabades les proves, els estudiants volen saber com els han anat els exàmens i saber si podran entrar o no al grau i a la universitat triats. Doncs a partir d’avui ja es poden consultar les notes dels exàmens de les PAU 2023. Però quan sortiran les notes de tall a Catalunya? Us ho expliquem, ací.

Com es calcula la nota d’admissió?

Hi ha dues notes a tenir en compte. En primer lloc, la nota mitjana que heu obtingut de batxillerat o cicle formatiu, i que compta d’un 60%. En segon lloc, la qualificació obtinguda en la fase general de la selectivitat, que és el 40%. D’una altra banda, cal afegir-hi els dos exàmens de la fase específica en què hàgiu tret més bona qualificació, que ponderen per 0,1 o 0,2, segons la relació que tinguin amb els estudis que vulgueu cursar. Podeu consultar en aquests enllaços les taules de ponderacions de les matèries al Principat, el País Valencià i les Illes.

Així, la nota d’admissió de cada alumne pot anar dels 5 punts als 14. És a dir, amb la nota mitjana de batxillerat i la de la fase general, es pot arribar a 10. Per a aspirar als 14, cal haver fet les proves específiques, que poden afegir-hi fins a 2 punts cadascuna.

Què és la nota de tall? Quan surt?

La nota de tall per a cada grau sorgeix de la nota d’admissió dels alumnes. És a dir, és la qualificació de l’últim estudiant que ha aconseguit d’entrar en un grau concret en una universitat determinada. No és una nota prefixada, varia cada any segons la demanda del grau i de les notes obtingudes pels estudiants que hi volen obtenir plaça.

Per tant, una vegada se saben les qualificacions dels exàmens, els estudiants hauran d’esperar per saber les notes de tall i veure si poden accedir al grau que havien triat de primera opció. Les notes de tall sortiran el 12 de juliol, el mateix dia que se sabrà la primera assignació de places, segons que ha informat el Departament de Recerca i Universitats.

Mentre espereu les notes de tall d’enguany, podeu consultar les qualificacions del 2022 a Catalunya, el País Valencià i les Illes.

Hi ha una calculadora per a fer el càlcul?

Podeu calcular la nota d’admissió en aquesta calculadora. Així, podeu esbrinar quina nota heu de tenir a cada assignatura per a poder entrar a la carrera que voleu.

Tan sols cal que hi introduïu la nota de cada examen, tant de les matèries obligatòries com de les específiques, la ponderació corresponent i la mitjana de batxillerat o cicle formatiu, i el simulador ho calcularà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any