‘La tertúlia proscrita’

Només el 15,5% dels joves de menys de trenta anys s’emancipen, 4 punts menys que fa un any

  • El CNJ reclama mesures concretes com ara una renda bàsica, la regulació del preu del lloguer i la fi de la precarietat laboral

VilaWeb
ACN
06.11.2021 - 09:12
Actualització: 06.11.2021 - 11:57

L’emancipació continua a la baixa entre els joves de setze a vint-i-nou anys. Un informe de l’Observatori Català de la Joventut indica que actualment s’independitza el 15,5% del col·lectiu, segons dades del tercer trimestre. El trimestre anterior n’eren el 16,3% i al mateix període de l’any anterior el 19,7%. S’ha registrat una baixada interanual de quatre punts. El 2007 aquesta taxa era al voltant del 30%, la proporció més alta durant aquest segle. Des de llavors ha perdut més de quinze punts percentuals. El Consell Nacional de la Joventut (CNJ) ha fet una crida a prendre mesures per a revertir la situació. Reclamen una renda bàsica, la reulació del preu dels lloguers, més habitatge públic i la fi de la precarietat laboral.

L’emancipació va començar a baixar amb força al començament de la crisi econòmica del 2008 i a partir del 2015 havia oscil·lat al voltant del 24%. Tot i això, no havia estat inferior al 20% fins el 2020 i la tendència continua a la baixa. La taxa del 15,5% que apunta el darrer informe de l’Observatori torna a ser la més baixa del segle per vuitè mes consecutiu.

Més ocupació, però més temporalitat

L’informe revela també la situació laboral dels joves. En concret, apunta que la taxa d’ocupació creix amb força el tercer trimestre i se situa en el 48,6%, gairebé cinc punts percentuals per sobre del mateix trimestre de l’any anterior. Però creix la temporalitat, i és que la contractació temporal arriba al 53,4% dels joves assalariats. L’increment és de 8,8 punts percentuals en comparació amb el mateix trimestre del 2020 (44,6%) i de 6,2 punts respecte del segon trimestre del 2021 (47,2%). A més, hi ha una gran diferència amb els més grans de trenta anys, a qui la temporalitat afecta el 15%.

Sí que baixa la desocupació juvenil i ho fa per sota del 20%. El tercer trimestre es va situar al 19,4%, i fa un any era al 25,3%. L’estudi apunta que això fa pensar que el pitjor moment de la crisi econòmica vinculada a la pandèmia pot haver passat.

Si sumem els joves que treballen i els que estudien, la proporció de població jove laboralment activa arriba al 60,3%. El 28% dels joves només estudien, i l’11,6% es troben en situació d’inactivitat i no estudien. La crisi causada per la pandèmia ha elevat la proporció de joves que estudien, que arriba al 44,1% dels joves entre setze anys i vint-i-nou, uns quatre punts més que fa un any. Per una altra banda, el 4,6% de la població activa jove fa més d’un any que cerca feina. Aquesta proporció és inferior respecte d’aquells que tenen més de vint-i-nou anys, que és del 5,2%.

El CNCJ ha reclamat un compromís per a dignificar la situació laboral dels joves amb una regulació que eviti “pràctiques explotadores” com ara la contractació precària per temporalitat o parcialitat no volguda, les situacions de falsos autònoms i la no remuneració de les pràctiques.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any