Per què ja no es recomana de beure dos litres d’aigua el dia?

  • Un nou estudi posa fi del tot a la idea tan repetida que vuit gots, o dos litres, satisfan les necessitats diàries del cos humà

VilaWeb
Europa Press
27.11.2022 - 13:01
Actualització: 27.11.2022 - 18:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un nou estudi en què han participat milers de persones revela moltes diferències en el consum d’aigua segons l’edat i localització geogràfica i desmunta definitivament la idea tan repetida que vuit gots, o dos litres, satisfan les necessitats diàries del cos humà, segons que publica la revista Science.

“La ciència no ha donat mai suport a la idea dels vuit gots com una norma adequada, encara que solament sigui perquè confon el volum total d’aigua amb l’aigua beguda, mentre que gran part de l’aigua procedeix dels aliments que es consumeixen”, precisa Dale Schoeller, professor emèrit de ciències de la nutrició de la Universitat de Wisconsin-Madison (Estats Units), que fa dècades que estudia l’aigua i el metabolisme. “Però aquest estudi és el millor que hem fet fins ara per mesurar la quantitat d’aigua que la gent consumeix realment diàriament i els factors principals que impulsen la rotació d’aigua”, explica.

Això no vol dir que els resultats estableixin una norma nova. L’estudi va mesurar la renovació d’aigua de més de 5.600 persones de 26 països, amb edats compreses entre els 8 dies i els 96 anys, i va trobar mitjanes diàries en un rang entre un 1 litre el dia i 6.

La recerca va mesurar objectivament el temps que trigava l’aigua a circular pel cos dels participants. Els subjectes de l’estudi van beure una quantitat mesurada d’aigua que contenia isòtops d’hidrogen i oxigen traçables. Els isòtops són àtoms d’un mateix element que tenen pesos atòmics lleugerament diferents, cosa que els fa distingibles d’uns altres àtoms del mateix element en una mostra. “Si mesurem la velocitat a la qual una persona elimina aquests isòtops per mitjà de l’orina en el transcurs d’una setmana, l’isòtop d’hidrogen pot indicar quanta aigua reemplaça i l’eliminació de l’isòtop d’oxigen pot indicar quantes calories crema”, diu Schoeller.

El volum de renovació de l’aigua va aconseguir el punt màxim en els homes de vint anys, mentre que les dones van mantenir un màxim dels vint anys als cinquanta-cinc. Els nounats, no obstant això, són els que més aigua renoven el dia: substitueixen al voltant del 28% de l’aigua del seu cos. En igualtat de condicions, els homes i les dones difereixen en aproximadament mig litre de renovació d’aigua.

Els investigadors també han descobert que els caçadors, els recol·lectors, els agricultors mixts i els agricultors de subsistència tenen més rotació d’aigua que no els qui viuen en economies industrialitzades. En definitiva, com més baix és l’Índex de Desenvolupament Humà del teu país, més aigua gastes el dia. “Els habitants dels països amb un IDH baix tenen més probabilitats de viure en zones amb temperatures mitjanes més altes, més probabilitats de fer feines físiques i menys probabilitats d’estar-se en edificis amb climatització durant el dia”, subratlla Schoeller.

Considera que aquests resultats milloraran la nostra capacitat de predir de manera més específica i precisa les necessitats futures d’aigua, sobretot en circumstàncies extremes, i ens ajudaran a preparar-nos més bé per a les necessitats a llarg termini. Fins i tot pensa que ens ajudarà a detectar els problemes de salut a curt termini.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes