El no a la independència s’imposaria en un referèndum amb el 48% dels vots, segons el CEO

  • El sí a la independència aconseguiria el 44% · El suport a un referèndum és transversal dins de la societat catalana

VilaWeb
Redacció
07.04.2022 - 10:01
Actualització: 07.04.2022 - 12:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El nou baròmetre del CEO assenyala que el 48% dels entrevistats s’oposa a la independència, mentre que el 44% està a favor. Els resultats són molt similars als obtinguts en les diverses onades del sondatge el 2019 i el 2020. De totes maneres, el suport al referèndum és majoritari entre els sondejats.


Entre els partidaris de la independència, el suport al referèndum és gairebé unànime, mentre que entre els contraris a la independència el suport és del 63%. Així mateix, el 85% dels que no tenen una posició definida sobre la independència també es mostren favorables a la consulta.

Així doncs, un 81% dels enquestats estan molt d’acord o d’acord en el fet que els catalans tenen dret de decidir el seu futur en un referèndum. Tan sols un 15% dels entrevistats estan molt o bastant en desacord amb això.

Independència pactada o unilateral

Un 30% dels entrevistats s’han manifestat partidaris de la independència, però també d’una via pactada per a resoldre el conflicte polític, mentre que un 11% dóna suport a la independència unilateral. Així mateix, un 30% dels entrevistats és partidari de la unitat de l’estat espanyol, però opta també per la via negociada per a resoldre el conflicte. Un 9% és favorable de la unitat de l’estat sense cap mena de negociació.

Escenaris a tres i deu anys vista

D’altra banda, el CEO també ha preguntat per la relació entre Catalunya i l’estat espanyol a tres i deu anys vista. De cara al 2025, la majoria dels entrevistats creu que la independència i l’augment de l’autogovern són poc probables. El 71% creu que es mantindrà l’escenari actual.

VilaWeb
VilaWeb

Pel que fa al 2032, un 45% dels entrevistats pensa que Catalunya pot guanyar autogovern, mentre que el 17% veu la independència com a segura, molt o bastant probable. Així mateix, un 19% considera probable que hi hagi un retrocés en l’autogovern.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes